STÄNGS. Ett körfält för bilar från Slussen ryker på måndag – till förmån för cyklister och fotgängare. Foto: Jannie Flodman

Nu försvinner bilkörfält på Stadsgårdsleden

Från och med måndag stängs ett av körfälten för bilar av på Stadsgårdsleden på sträckan förbi Fotografiska museet. Detta för att ge mer plats åt cyklister och fotgängare.

  • Publicerad 11:42, 25 maj 2018

Det är hela sträckan mellan Fotografiska museets östra hörn fram till Tegelviksslingan, cirka 700 meter, som planeras få breddad gång- och cykelbana genom att ett körfält för bilar ryker.

Nu har det blivit dags för etapp ett. Måndag 28 maj stängs ett av bilkörfälten i riktning från Slussen på Stadsgårdsleden, som löper förbi Fotografiska – en sträcka på ungefär 200 meter – av på prov, till förmån för cyklister och fotgängare.

Bilkörfält tas bort på Stadsgårdsleden – ska ge plats åt cyklar

Försöket kommer att pågå under våren och sommaren 2018. Staden kommer under tiden att utvärdera om det finns tillräcklig kapacitet för motorfordonstrafiken utan körfältet, innan man beslutar om att göra stängningen permanent.

– Den bedömning som trafikkontoret har gjort är att det kommer fungera med det flöde som finns i dag. Den stora nöten med Stadsgårdsleden är alla bussar som ska växlas in i garaget. Beräkningen är att det ska fungera men för säkerhets skull gör vi ett test förbi Fotografiska, sa Daniel Helldén till StockholmDirekt i fjol.

Förvirring när Slussens t-baneentré stängdes

Enligt stadens siffror passerar varje dag cirka 26 000 motorfordon, 6 000 cyklister och 65 000 bussresenärer på Stadsgårdsleden. Här finns också många gångtrafikanter, som till exempel ska gå till Fotografiska museet eller färjeterminalen.

SL:s icke-svar på sjuka busskön vid Slussen

Syftet med försöket är att öka framkomligheten och tryggheten för cyklister och gående. Breddningen av cykelstråken är en del av Stockholms stads cykelplan för att hantera det ökade antalet cyklister i staden, som spås öka kraftigt till 2040.

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om trängsel och allmänt busskaos på Stadsgårdsleden sedan den nya terminalen kom på plats.

Här är alla cykelsatsningar i Stockholm i år

Stadsgårdsleden

Har idag en cirka 4 meter bred dubbelriktad gång- och cykelbana. Vid Fotografiska är passagen 3,5 meter bred och 2,7 meter på det smalaste ställena.

Den nya dubbelriktade gång- och cykelbana ska bli mellan 5, 7 - 7 meter bred.

Längs en 200 meter lång sträcka från Slussen förbi Fotografiska ska även ett bilkörfält stängas av under våren/sommaren 2018.

Prislapp: 37 miljoner kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.