Blipp. Fredagen den 17 augusti aktiveras blippstolparna för Roslagsbanans resenärer. Foto: Kevin Wedin

Nu försvinner konduktörerna från Roslagsbanan

Den 16 augusti blippas den sista biljetten av en konduktör på Roslagsbanan. Dagen efter registrerar resenärerna sin resa på blippstolpar som finns utställda på stationerna.

  • Publicerad 11:33, 8 aug 2018

Nästa fredag, den 17 augusti, kommer det inte längre vara en konduktör som spatserar fram och tillbaka genom tåget för att kontrollera resenärernas biljetter på Roslagsbanan. Från och med den dagen ersätts biljettaviseringen av blippstolpar och yrkestiteln förändras från ”konduktör” till ”tågvärd”.

LÄS MER: Roslagsbanan fyller 130 – detta visste du inte om Roslagsbanan

LÄS MER: Resenärerna: ”Behåll konduktörerna”

Kommer finnas kvar

Vi träffar Elizabeth Lombard, som arbetat som konduktör på järnvägen sedan början av 90-talet. Hon har varit starkt engagerad när frågan har varit om konduktörernas vara eller icke vara på tågen.

– Nu kommer vi finnas kvar. Det beror på att Roslagsbanan klassas som järnväg, och för järnväg har Transportstyrelsen särskilda regler, vilket innebär att vi fortfarande ska ha vår säkerhetstjänst. Men visst har det funnits oro att vi ska försvinna helt, säger hon.

LÄS MER: DEBATT: Roslagsbanan blir otrygg utan konduktörer

Något Elizabeth påpekar som kommer innebära en förändring är att resenärerna framöver kan behöva komma i bättre tid till stationen.

– Man är tvungen att blippa sitt kort, om man har reskassa eller ett månadskort som inte är aktiverat. Sen kommer det även bli mer kontrollanter på tågen.

"Tror vi försvinner"

Hon själv säger att hon inte har många år kvar innan det är dags för pension, men hon är orolig för framtiden på tågen för sina yngre kollegor.

– Min oro ligger i att jag tror vi försvinner i framtiden, det känns som början på en slags avveckling av oss.

På hennes ryggsäck finns en knappnål med texten ”rör inte min konduktör”. Men trots att konduktörerna hädanefter blir tågvärdar så är det åtminstone en trygghet att personalen på tåget kommer finnas kvar.

– Det är jätteviktigt att vi finns på tåget, vi ser till att dörrarna stängs, att inte någon kläms eller om det är oroligt i någon vagn.

– Och jag vill träffa folk, jag vill inte bli förare, jag vill ha servicebiten och vara behjälplig – det får mig att känna en tillfredsställelse, säger Elizabeth Lombard.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Fotografiska gör blixtvisit i Täbban

Nyheter Öppnar pop up-butik i centrum Nu kommer fotojätten till Täby centrum – dock i mindre skala.tisdag 11/12 17:15