Blipp. Fredagen den 17 augusti aktiveras blippstolparna för Roslagsbanans resenärer. Foto: Kevin Wedin

Nu försvinner konduktörerna från Roslagsbanan

Den 16 augusti blippas den sista biljetten av en konduktör på Roslagsbanan. Dagen efter registrerar resenärerna sin resa på blippstolpar som finns utställda på stationerna.

  • Publicerad 11:33, 8 aug 2018

Nästa fredag, den 17 augusti, kommer det inte längre vara en konduktör som spatserar fram och tillbaka genom tåget för att kontrollera resenärernas biljetter på Roslagsbanan. Från och med den dagen ersätts biljettaviseringen av blippstolpar och yrkestiteln förändras från ”konduktör” till ”tågvärd”.

LÄS MER: Roslagsbanan fyller 130 – detta visste du inte om Roslagsbanan

LÄS MER: Resenärerna: ”Behåll konduktörerna”

Kommer finnas kvar

Vi träffar Elizabeth Lombard, som arbetat som konduktör på järnvägen sedan början av 90-talet. Hon har varit starkt engagerad när frågan har varit om konduktörernas vara eller icke vara på tågen.

– Nu kommer vi finnas kvar. Det beror på att Roslagsbanan klassas som järnväg, och för järnväg har Transportstyrelsen särskilda regler, vilket innebär att vi fortfarande ska ha vår säkerhetstjänst. Men visst har det funnits oro att vi ska försvinna helt, säger hon.

LÄS MER: DEBATT: Roslagsbanan blir otrygg utan konduktörer

Något Elizabeth påpekar som kommer innebära en förändring är att resenärerna framöver kan behöva komma i bättre tid till stationen.

– Man är tvungen att blippa sitt kort, om man har reskassa eller ett månadskort som inte är aktiverat. Sen kommer det även bli mer kontrollanter på tågen.

"Tror vi försvinner"

Hon själv säger att hon inte har många år kvar innan det är dags för pension, men hon är orolig för framtiden på tågen för sina yngre kollegor.

– Min oro ligger i att jag tror vi försvinner i framtiden, det känns som början på en slags avveckling av oss.

På hennes ryggsäck finns en knappnål med texten ”rör inte min konduktör”. Men trots att konduktörerna hädanefter blir tågvärdar så är det åtminstone en trygghet att personalen på tåget kommer finnas kvar.

– Det är jätteviktigt att vi finns på tåget, vi ser till att dörrarna stängs, att inte någon kläms eller om det är oroligt i någon vagn.

– Och jag vill träffa folk, jag vill inte bli förare, jag vill ha servicebiten och vara behjälplig – det får mig att känna en tillfredsställelse, säger Elizabeth Lombard.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05