NYA BUD. Snart försvinner rätten till heltid på förskolan för barn till föräldralediga. Foto: Mostphotos

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.

  • Publicerad 19:30, 17 jan 2019

Rätt till heltid för syskon klubbades av det rödgrönrosa styret i Stockholm i december 2016. Frågan blev en het stridsfråga och fick mycket kritik från Alliansen i Stockholms stad. Bland annat ansåg många förskolor att barngrupperna blev större utan att personalbemanningen utökades eller några pengar tillfördes.

LÄS ÄVEN: S: Stopp av heltidsreformen hetsas igenom

Men de familjer som omfattades av förändringen tycks ha gillat de utökade timmarna som erbjöds på förskolan. En utredning av utbildningsförvaltningen visar att det fanns cirka 5 000 barn på Stockholms förskolor med nyfödda syskon. 3 900 (78 procent) av dessa valde att utnyttja rätten till heltid. Fyra av fem familjer valde alltså att låta det äldre syskonet gå upp från 30 till som mest cirka 60 timmar på förskolan, visar en mätning som gjordes i mars 2018.

– Vi har däremot inga siffror på om barnen faktiskt gick i förskolan heltid, bara att 3 900 nya avtal upprättades om att gå heltid, säger Eva Broström, chef på utbildningsförvaltningens förskoleavdelning.

LÄS ÄVEN:Massiv kritik mot heltid i förskolan: "Vi blir som ICA"

Ingen utredning har gjorts på hur förskolorna har påverkats under de två år heltidsregeln har gällt. Utbildningsförvaltningen har gjort vissa stickprovskontroller, men i övrigt har det varit upp till stadsdelarna att kontrollera att verksamheterna fungerande trots maxtidsreformen. En rundringning till stadens stadsdelar visar att få vet exakt hur regeln har påverkat förskolorna.

I stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen är den generella bilden att det varit fler barn på förskolorna en längre tid av dagen.

– Vår allmänna reflektion är att trycket i barngruppen har blivit högre och att förskolecheferna sett att det är fler barn på mornar och eftermiddagar. Men det har slagit olika på olika förskolor och här finns lokala skillnader, säger Katarina Odén Ryhede, utvecklingsledare på förskoleavdelningen.

Nya bud 1 februari

Nu, efter att den kritiserade reformen har gällt i två år, tas den bort av stadens grönblåa styre. Kommunfullmäktige väntas klubba igenom beslutet att slopa maxtidsreformen 28 januari. Om så sker försvinner rätten till heltid redan från och med 1 februari. Eftersom förändringen berör många barn, vårdnadshavare samt alla förskolor i Stockholm, och sker med kort varsel, är det enligt utbildningsförvaltningen av största vikt att det upprättas en tydlig kommunikationsplan för att nå ut till alla. Men exakt hur är inte helt klart.

– Det är stadsdelarna eller den fristående verksamheten som ansvarar för kommunikationen med vårdnadshavaren. Information om beslutet finns på stockholm.se, säger Eva Broström.

Rätt till heltid på förskolan för barn till föräldralediga

Heltidsreformen som infördes december 2016 gjorde att föräldralediga med barn på förskolan fick frihet att lägga barnens schema upp till 60 timmar i veckan, inom förskolornas ramtider klockan 6.30-18.30.

Det fanns alltså ingen gräns på 40 timmar utan många barn till föräldralediga hade längre dagar än så.

Så här många timmar får barn till föräldralediga gå i förskolan

Botkyrka: 35 timmar i veckan

Danderyd: 24-30 timmar i veckan.

Ekerö: 25 timmar i veckan.

Haninge: 30 timmar i veckan.

Huddinge: 15 timmar i veckan.

Järfälla: 30 timmar i veckan.

Lidingö: 30 timmar i veckan.

Nacka: 25 timmar i veckan.

Norrtälje: 30 timmar i veckan.

Nykvarn: 20 timmar i veckan.

Nynäshamn: 30 timmar i veckan.

Salem: 30 timmar i veckan.

Sigtuna: 20 timmar i veckan.

Sollentuna: 15 timmar i veckan.

Solna: 30 timmar i veckan.

Stockholm: Nu 40 timmar i veckan. Från 1 februari 30 timmar i veckan.

Sundbyberg: 30 timmar i veckan

Södertälje: 24 timmar i veckan.

Tyresö: 24 timmar i veckan.

Täby: 25 timmar i veckan.

Upplands-Bro: 25 timmar i veckan.

Upplands Väsby:  30 timmar i veckan.

Vallentuna: 30 timmar per vecka.

Vaxholm: 25 timmer i veckan.

Värmdö: 25 timmar i veckan.

Österåker: 30 timmar i veckan.

Göteborg: 15 timmar i veckan.

Malmö: 15 timmar i veckan.