Skeppsbron i Gamla stan och Vallhallavägen på Östermalm: två fuldumpade julgranar, lämnade åt sitt öde 2019. Foto: Andreas Jennische/Christoffer Röstlund Jonsson

Nu fuldumpas julgranar på gatan – igen

Nytt år in, julgran ut – på gatan. Stockholmarna fortsätter sin vana trogen att fuldumpa sina granar i stadsmiljön.

  • Publicerad 12:20, 4 jan 2019

Julgranar är grovsopor och ska slängas på samma ställen där du gör dig av med till exempel ett kylskåp. Eller på en av stadens speciellt inrättade uppsamlingsplatser – se komplett adresslista här.

Men många, många stockholmare väljer fortfarande att bara lämpa av sin gran i närmsta gathörn, eller i till exempel en park. Exakt hur vanligt det är, går dock inte att säga. Det förs ingen statistik över mängd eller vilka stadsdelar som är de värsta bovarna.

Här kan du slänga julgranen i Stockholm

– Nej, vi håller inte sådan koll på det. Hittar vi ensamma granar på gatan så tar vi upp dem och slänger dem. Men hur många det rör sig om varje år, eller om det blir bättre eller sämre, det kan vi tyvärr inte svara på, säger trafikkontorets pressperson Malinda Flodman.

Svårt att utreda

Att det är ett brott att göra så här är solklart då det rör sig om nedskräpning. Dock ett rätt svårutrett kriminalfall då det är rätt svårt att veta vem som slängt vad.

– Ibland uppstår spontana insamlingar. Alltså att flera personer slänger på samma ställe så att det uppstår en större hög. Då ringer vi Stockholm vatten och avfall som kommer och tar hand om högen för återvinning, säger Flodman.

Här kan du slänga julgranen i Stockholm