1975 såg förstasidan ut så här.

Nu fyller Östermalmsnytt 50 år

Bostadsbrist, torghandel, rivning och nybyggen. Mycket är sig ändå likt, då och nu. För 50 år sedan startade Östermalmsnytt. Vi har blickat tillbaka och läst igenom gamla nummer för att se vad som varit de hetaste nyheterna genom decennierna.

  • Publicerad 14:55, 14 dec 2018

1968

Första numret av Östermalmsnytt kom ut den första december 1968. Då kom tidningen en gång i månaden och på första sidan kan man läsa en personlig kärleksförklaring till stadsdelen:

"Östermalm i Ert hjärta, är det kanske Östermalmstorg när våren kommer smygande och påskrisen blommar ut i alla de färger och skolbarnen från Hedvig Eleonora leker kull mellan de första vattenpussarna, är det Strandvägspromenader bitande kalla vinterdagar när kinderna blir härligt röda och den varma toddyn efteråt smakar dubbelt gott, är det Karlaplan i försommargrönska med små barn och segelbåtar i bassängen eller är det kanske Humlegården i höstrusket när träden står som vittra pelare med spunnet socker i rött, guld och grönt?"

Vidare informerades läsarna om var man kunde dansa kring granen och under rubriken "riv- och byggfronten" konstaterades att "rivningsvågen håller på att dämpas" och att rivningsansökningar på flera fastigheter temporärt avslagits.

Tidningssidorna är välfyllda med annonser och dessutom finns en telefonlista med "bra att ha"-nummer. Den rymmer bland annat nummer till taxi, bibliotek, systembolaget, pastorsexpeditioner, hundvård, biografer och brandkår. Lite som vi i dag har quiz, finns faktiskt i första numret en frågesport: "5 frågor om gamla och nya Östermalm". Först öppnade rätta svar belönades med ett presentkort på 100 kronor gällande valfri boutique på Östermalm!

Första numret i december 1968.

1975

Rubriken på förstasidan i nummer 9 1975 lyder "Torghandel på Karlaplan?". I artikeln under informerades läsarna om att planen utanför Fältöversten var ett av fem torg som gatuförvaltningen och parkförvaltningen utredde för torghandel. "Om Karlaplan godkänns av alla instanser kommer torghandeln att börja under 1976". Vissa paralleller går allt att dra till i dag, med stadens olika förvaltningar som ska godkänna och ge tillstånd. Minns ni till exempel Martin Martinov som fick riva sin fasta byggnad tidigare i år, trots att han fått bygglov för den?

1975.

1985

I nummer 4 1985 hade reportern Ulla Andersson "dammsugit" Östermalm på engelska institutioner och skrivit ett fyra sidor långt reportage med rubriken "Östermalm är lilla London". Läsarna fick bland annat följa med till Engelska kyrkan och puben Tudor Arms.

Sedan står det i tidningen att ett sällsynt träd, en blodbok, vid Östermalmsgatan hade fällts, efter ett beslut av bostadsrättsföreningen. "Blodboken tar för mycket ljus tycker drygt hälften i bostadsrättsföreningen".

1985 firade man också Östermalms 100-årsjubileum, det vill säga att Östermalm 1885 antog namnet Östermalm. En liten artikel med den något bittra rubriken "Östermalmstorg uppgrävt lagom till 100-årsjubiléet" finns också i samma nummer. "Men hav tålamod. Stockholmsenergi gör det givetvis för vårt bästa" står det dock i brödtexten.

1985.

1994

Stora nyheten i nummer 8 1994 handlar om svarta hyreskontrakt. På första sidan lyder rubriken "1:a för 80.000 – Här visar svartmäklaren en av sina lägenheter". I artikeln har reportern Paula Eriksson wallraffat och erbjudits en 34 kvadratmeter stor hyresrätt på "en lugn bakgata i innerstan" för 80 000 kronor. Hyran är billig, 1816 kronor. "Men bestäm er snabbt, i morgon kan lägenheten vara borta, säger mäklaren".

I samma tidning finns en intervju med en anonym person kallad "JB" som tycker att SL:s "säsongsmärke" är för dyrt och som därför åker med förfalskat färdbevis. JB har köpt färdbeviset för 200 kronor på krogen, står det i artikeln. På den tiden kostade ett fyramånaders-kort 1250 kronor.

1994.

2005

I slutet av januari 2005 hade Östermalmsnytt glada nyheter att bjuda på. "Barn friskare av att växa upp i innerstan" var en av rubrikerna på första sidan. Hemmamiljön var en viktig orsak, enligt intervjuad miljöforskare, eftersom det är vanligare med astmasymtom i nyare hus jämfört med hus byggda före 1960.

I övrigt kan man läsa att butiksrånen på Östermalm minskade kraftigt och att ett sopkrig hade blossat upp vid Fältöversten: centrumägaren hade stängt sopnedkasten och många hyresgäster rasade.

2005.