Hemslöjd. Carmen Blomstrand ligger bakom pysslet på utställningen. Foto: Stockholms läns hemslöjdsförening

Nu fylls Jakans bibbla med hemslöjd

Den som är nyfiken på hemslöjd kan glädjas. På fredag öppnar utställningen "Hemslöjdens historia" på Jakobsbergs bibliotek, och i februari kan man testa sin egen fingerfärdighet.

  • Publicerad 13:11, 22 jan 2020

Stockholms läns hemslöjdsförening är just nu ute på turné i länet, och nu har turen kommit till Jakobsbergs bibliotek. Carmen Blomstrand från hemslöjdsföreningen har satt ihop utställningen, som kommer att innehålla allt från bilder till trasdockor och girlanger.

– Folk är så glada efter att de varit hos oss och knypplat, säger Carmen Blomstrand.

Uppmuntrar återbruk och hållbarhet

Utställningen kommer finnas på biblioteket mellan 24 januari och 8 februari. Lördagen den 1 februari går det även att testa sin egen fingerfärdighet.

– Det ingår i konceptet att man själv ska få prova. Jag tänkte att vi skulle göra trasdockor och många gör självporträtt. Man kan även göra vindfångare av gamla trasmattor. Vi uppmuntrar återbruk och hållbarhet. Det ligger i tiden, säger Carmen Blomstrand.

Hoppas på nytillskott

Föreningen har just nu cirka 700 medlemmar men Carmen hoppas att turnén ska bidra till att de blir fler. Sedan hon startade projektet har det tillkommit 150 medlemmar.

– Vi kämpar för att bevara slöjden i alla dess former. Många vill ju lägga ner slöjden i skolan, så den är hotad just nu. Vi vill få fler krafter med oss. Alla är välkomna. Ålder, bakgrund och kön spelar ingen roll!