Nu går det att låna pengar till körkort

Den som är arbetslös kan nu låna pengar för att ta körkort. Tanken är att detta ska öka möjligheten för arbetslösa att få jobb. – Det är ett hinder om man inte har körkort, säger Niklas Forslund, Arbetsförmedlingen.

  • Publicerad 13:59, 29 aug 2018

Sedan får vi se hur många som är beredda att låna

Från den 1 september finns det möjlighet för arbetslösa att ta körkortslån hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Körkortslånet är ett lån för den som är arbetslös och mellan 18 och 47 år. Vederbörande kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkortsbehörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Man kan få låna högst 15 000 kronor. Det du lånar ska du sedan betala tillbaka, och det behöver du göra även om du inte får körkort.

Arbetsförmedlingen i Enköping ser positivt på körkortslånet. Det finns många yrken som efterfrågas just nu och kräver körkort, så som till exempel hemtjänst eller städföretag. Andra jobb kräver körkort för att ta sig till och från arbetet.

– Arlanda är en stor arbetsplats och där krävs det körkort för att du ska kunna ta dig dit alla tider på dygnet, säger Emma Berggren, chefstrainee på Arbetsförmedlingen.

Andra arbetsgivare kan se körkortet som meriterande, även om det inte behövs för att utföra arbetet.

Att få möjligheten att låna pengar till körkort skulle kunna vara en lösning för en grupp som annars inte skulle ha råd med körkort.

– Men det krävs att man då har ett nätverk för att kunna övningsköra, annars räcker 15 000 inte långt, säger Niklas Forslund, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Det är än så länge för tidigt att se hur stort intresset för körkortslån är bland arbetslösa i Enköping. Den grupp som har rätt till lånet består just nu av ungefär 200 personer i kommunen, varav cirka 60 ungdomar.

Arbetsförmedlingen har tidigare fått många frågor om det finns möjlighet att få hjälp med körkort.

– Sedan får vi se hur många som är beredda att låna för det, säger Emma Berggren.

Körkortslånet påverkar inte möjligheten att låna pengar till andra typer av utbildningar.

– Det räknas inte som ordinarie studielån och påverkar inte heller rätten till a-kassa, säger Emma Berggren.

Regeringen planerar för att även unga som inte är arbetslösa ska kunna ta körkortslån. Det gäller personer i åldern 19–20 år som har avslutat en gymnasieutbildning. Detta kan bli aktuellt under 2019.

Hos körskolorna i Enköping verkar det inte finnas någon större entusiasm för körkortslånet. Ena-Håbotidningen har kontaktat två körskolor som inte har velat medverka i tidningen.