Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i nyrenoverade Spångahallen. Foto: Hilma Lundwall

Nu går det att plaska på Spångabadet igen

Bättre tillgänglighet, nya ytskikt i bassängen och en bastu. Det är några av sakerna som föreningar och skolor nu kan njuta av på nyrenoverade Spångabadet.

  • Publicerad 16:31, 21 feb 2020

Efter en omfattande renovering är nu Spångahallen, som byggdes på 70-talet, åter i bruk. Bland annat har den 25 meter långa poolen fått nya ytskikt och omklädningsrummen har renoverats komplett med bastu. Som grädden på moset har hallen fått ett nytt konstverk av Anna Holmquist och Chandra Ahlsell för företaget Folkform, som visar Spånga ovanifrån.

– Det är en totalrenovering, en del av det är tillgänglighetsanpassning på ett helt annat sätt, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).  

Tillgänglighetsanpassningarna innebär bland annat en hiss och en trappa, nedför vilken rullstolsburna själv kan ta sig ner i poolen.

Används av föreningar

Hallen nyttjas inte av allmänheten, utan av skolor och en rad lokala föreningar i västra Stockholm. Den är redan fullbokad framöver, något idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C), gläds åt.

– Föreningarna kommer också känna ett ägandeskap för anläggningen just för att den är till för organiserad verksamhet. Det är jättetufft att få tider tilldelade för många idrottsföreningar, det är en jätteviktig hall för föreningslivet, säger hon.

Hon tror också att föreningslivet fyller en viktig funktion för integrationen.

– Det finns många barn som inte kommer i kontakt med föreningslivet. Om man bara går på simundervisning i skolan så lär man sig bara simma. Här kan man lära sig simma och komma i kontakt med föreningar som gör att du kanske fortsätter idrotta och simma, säger hon.

Har blivit dyrare

Den totala kostnaden för renoveringen är ännu inte uträknad, men kommer enligt Dennis Wedin att landa på över 50 miljoner, alltså dyrare än de 47 miljoner man hade räknat med. Dessutom fördyrades renoveringen redan 2018 med 12 miljoner kronor, då asbest upptäcktes i hallen.

– Det var problem med underleverantörer framför allt. Man bytte också arbetsledning och det ledde till förseningar och det är det som innebar att projektet stod still tidvis. Det får vi dra lärdom av och se till att vi undviker sådana incidenter i kommande projekt, säger Dennis Wedin.

På en vägg sitter ett konstverk av Anna Holmquist och Chandra Ahlsell som visar Spånga uppifrån. De vita lamporna är träden i allén. Foto: Hilma Lundwall

En av de nya förbättringarna är att badet blivit mer handikappanpassat. Foto: Hilma Lundwall

Nyrenoverade Spångabadet

Spångahallen byggdes på 70-talet och den renovering som precis genomförts är den första. På listan över förbättringar finns tillgänglighetsanpassningar i form av hiss och en särskild trappa, nya ytskikt och nyrenoverade omklädningsrum med tillhörande bastu. Man har även förbättrat brandsäkerheten och ventilationssystemen.

Spångabadet är byggt redan på 70-talet och efter att man upptäckte läckor har man bland annat renoverat ytskikten. Foto: Hilma Lundwall

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55