Läraren Ali Jamshidpey, författaren Cannie Möller, företagaren Dragan Grbic och dansaren Jade Dockery som driver en ungdomsförening i Järfälla har många förhoppningar inför 2020-talet. Foto: Ylva Bergman/Mikael Andersson

Nu går Järfälla från 2010-tal till 2020-tal

Ett nytt decennium har inletts! Vi har frågat boende och engagerade i Järfälla om vad de tycker har präglat området under 2010-talet – och vad de hoppas ska hända under det kommande decenniet.

  • Publicerad 16:16, 10 jan 2020

Fråga 1: Vad tycker du har präglat Järfälla under 2010-talet?

Fråga 2: Vad hoppas du ska prägla Järfälla under 2020-talet?

Foto: Ylva Bergman

Namn: Ali Jamshidpey.
Ålder: 49.
Engagemang: Förstelärare i idrott och hälsa i Järfälla. Har arbetat som idrottslärare i kommunen sedan 1997.
Bor: Viksjö.
Järfällabo sedan: 2010.

1. ’’Järfälla har under 2010-talet präglats av en massiv utbyggnad som lett till möjligheter, mångfald och diversifiering.’’

2. ’’En resa har påbörjats mot en framtid som ger än mer förutsättningar för en blomstrande företagsamhet, där visioner omvandlas till handling. Det krävs att en hållbar politisk plattform skapas, genom att ta tillvara på den rika mångfald som finns i Järfälla. Jag hoppas att kommunen ska bli en plats där människor trivs och vill leva, en plats där såväl kommunen som invånarna omges av god ekonomi och goda sociala förutsättningar."

Foto: Mikael Andersson

Namn: Cannie Möller.
Ålder: 72.
Engagemang: Författare. Sätter upp ”Johanna 2021” med Teodok det kommande året.
Bor: Järfälla kyrkby.
Järfällabo sedan: 1972

1. ’’Expansion. Nya växande bostadsområden som till exempel Bolinder strand och en helt ny stad – Barkarbystaden. Och ett nytt, bra bibliotek i Herrestaskolan.’’

2. ’’Att segregation och klyftor i befolkningen ska minska, exempelvis genom fler hyresrätter. Större satsning på lärare och personal i skolan. Fler människor som inser att det är kul att vara volontärer, till exempel med läxhjälp. Jag tror att det är så vi får ett fungerande och starkt samhälle, att allt fler gör lite mer, och att vi blir mer hjälpsamma mot varandra. Och må vi alla gör allt vi kan för att rädda klimatet."

Foto: Mikael Andersson

Namn: Dragan Grbic.
Ålder: 45.
Engagemang: Egenföretagare, grönsakshandlare i Kallhäll på sommarhalvåret.
Bor: Kallhäll.
Järfällabo sedan: 1999

1. ’’Att Järfälla blivit betydligt större, med ännu fler invånare.’’

2. ’’Jag hoppas att Kallhäll centrum blir färdigbyggt under de kommande åren, och att det kommer att se ännu bättre ut i framtiden."

Foto: Mikael Andersson

Namn: Jade Dockery.
Ålder: 21.
Engagemang: Dansare, driver föreningen Unga mål som arrangerar aktiviteter för barn och ungdomar i Järfälla.
Bor: Järfälla.
Järfällabo sedan: 2006.

1. ’’Mitt 2010-tal i Järfälla har präglats av lycka och hopp inför framtiden. Jag har träffat så många härliga barn och ungdomar som har varit positiva och motiverade till att utmana sig själva, med en stark vilja att utvecklas. Något negativt som jag tycker har präglat Järfälla under de senaste åren är tyvärr mycket spänning och främlingsfientlighet. ’’

2: ’’Jag hoppas att vårt fina Järfälla fortsätter dela sin positiva energi, och att viljan att ta för sig och lära sig nya saker hos våra ungdomar kan ta över allt det negativa."

Foto: Louise Bornhall

Namn: Elisabeth Lönnborg, 65, och Ove Lönnborg, 66.
Bor: Skälby.
Järfällabor sedan: Födseln. Elisabeth är uppvuxen i Barkarby och Ove i Järfälla kyrkby. De har också bott i Jakobsberg och Viksjö.

1. Elisabeth: "Byggnationen i Barkarbystaden, det har varit en explosion. Det är jättespännande att vara med om det här, och med tunnelbanan som ska komma. Men det är synd att den blev försenad!"
Ove: "Det är bra att det byggs, men trafiksituationen i Barkarbystaden har varit rörig. Kommunen har velat bygga bostäder, men trafiken har halkat efter, vilket är synd. Och nya parkeringen i Viksjö med de höga kanterna!"

2. Elisabeth: "E: Att trafiksituationen ska bli bättre för oss som redan bor här."
Ove: "Och att kommunen ska bli bättre på att återkoppla när man felanmäler något."

Foto: Louise Bornhall

Namn: Denise Andersson, 34, med Wille och Isabelle.
Bor: Kallhäll.
Järfällabo sedan: Nyinflyttade, men Denise är uppvuxen i Viksjö.

2. "Det jag uppskattar med Kallhäll är närheten till Mälaren och naturen. Så jag hoppas att skogen och naturreservatet ska få vara kvar orört. Det byggs ju mycket överallt nu."

Foto: Louise Bornhall

Namn: Stefan Timmerholm. Ålder: 29.
Bor: Kallhäll.
Järfällabo sedan: I somras.

2. ’’Vi har bara bott här något halvår, men jag gillar att det är lugnt och nära naturen. Men jag har funderat på varför det inte finns en pendeltågsuppgång vid södra delen av Kallhälls station, nu får man gå en omväg! Så det hoppas jag ska komma."

Stockholm Direkt