Ska stänga. För Vincent Ekdahl, Rosa Hedin och Fredrika Sehested Preetzmann innebär nedläggningen en stor omställning, eftersom de hänger på Pavven nästan varje dag. Foto: Mikael Andersson

Nu går Pavven (antagligen) i graven

Nu kan det vara sista veckan som ungdomar kan hänga på fritidsgården Pavven. ”Pavven är mycket av min livsglädje, så det känns väldigt sorgligt”, säger en av ungdomarna som besöker Pavven varje dag.

  • Publicerad 16:06, 16 dec 2019

Det finns gott om bekväma, pösiga soffor inne på fritidsgården Pavven i Djursholm. En doft av glögg slingrar sig genom lokalen.

Om en vecka kommer lokalen antagligen att bommas igen, på grund av politikernas bantade budget efter det att Danderyds kommun gått med stora förluster. Beskedet som personalen har i dag är att sista dagen är den 20 december.

Men än så länge finns ungdomarna här på fritidsgården. En av dem som sitter i en soffa är åttondeklassaren Fredrika Sehested-Preetzmann. Hon har kommit till Pavven varje dag sedan hon gick i sjuan.

– Jag går till Pavven efter skolan för att slappna av, säger Fredrika Sehested-Preetzmann.

Hon berättar att det är ett gäng från hennes klass som går till fritidsgården nästan varje dag.

– Det var här jag lärde känna skolan och hittade mina människor. Det är bra här, det finns bland annat ett musikrum där vi kan repa, berättar Fredrika.

För henne är Pavven mycket viktig.

– Pavven är mycket av min livsglädje, så det känns väldigt sorgligt. Jag har utvecklats väldigt mycket här.

Danderyds styrande politiker har pratat om att man ska satsa på uppsökande verksamhet, alltså att söka upp ungdomarna där de finns. Men för Fredrika är själva platsen viktig i sig.

Hon säger att hon funderat mycket över politikernas beslut.

– Jag är mycket frustrerad över att de har klantat till det och sedan ska ekonomin drabba ungdomar, barn och gamla i hela Danderyd.

En annan besökare på Pavven är Vincent Ekdahl, som går i sjuan.

– Jag kommer hit varje dag, det är här man träffar kompisar. Jag har lärt mig spela piano här nere i källaren, säger Vincent Ekdahl.

Rosa Hedin kommer till Pavven för att vara med vänner.

– Det är mysigt att vara med vänner här. Man kan kolla på film och spela piano.

Personalen på Pavven måste söka om sina jobb, och de vet ännu inte hur de tjänsterna kommer att se ut. Personalen vill i dagsläget inte prata med tidningen om nedläggningen.

– Det finns en oro och osäkerhet hos personalen, säger Camilla Molina Muga, ordförande för Fackförbundet Vision i Danderyd.

Fackförbunden Vision och Kommunal har yrkat på att Pavven borde hålla öppet även under vårterminen.

– Då får man ett bättre avslut för personalen och en bättre kommunikation med eleverna, säger Camilla Molina Muga.

Om politiker och arbetsgivare lyssnat till fackets vädjan återstår att se.

– Vi vet inte hur länge vi kommer att fortsätta innan vi stänger ner Pavvenverksamheten. Det beskedet kommer innan jul, senast i slutet på veckan, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

När Fredrika ska gå hem ger hon Pavvens chef en kram, och säger ”I love you”.

Stockholm Direkt