Vi frågade boende i och omkring Spånga vad de har för förhoppningar för 2020-talet. Foto: Stella Papapanagiotou/Anna Wettergård/Mikael Andersson/Privat

Nu går Spånga från 2010-tal till 2020-tal

Ett nytt decenium har inletts! Vi har frågat boende i och omkring Spånga vad de tycker har präglat stadsdelen under 2010-talet – och vad de håller tummarna för inför 2020-talet.

  • Publicerad 16:05, 10 jan 2020

Fråga 1: Vad tycker du har präglat Spånga under 2010-talet?

Fråga 2: Vad hoppas du ska prägla Spånga under 2020-talet?

Pernilla van der Capellen. Foto: Mikael Andersson

Namn: Pernilla van der Capellen
Ålder: 41
Engagemang: Ordförande i Solhems villaägareförening
Bor: Solhem
Spångabo sedan: 2002

Fråga 1: – Jag är lite hård men jag tycker att 2010-talet har lett till trädgårdsstadens förfall. Det har byggts så mycket utan planering kring infrastruktur och utan harmoni med nuvarande bebyggelse.
Jag är väldigt glad över samarbetet som utvecklats mellan olika föreningar och företag i Spånga. Vi manifesterade tillsammans efter flera bilrån och överfall, det har lett till en ökad känsla av trygghet.

Fråga 2: – Inför 2020-talet hoppas jag att tjänstemän och politiker förstår att man måste ta ett helhetsgrepp om Spånga och skapa en områdesplan för stadsdelen.

Mohamed Haji Farah. Foto: Anna Wettergård

Namn: Mohamed Haji Farah
Ålder: 67
Engagemang: Eldsjäl, medborgarvärd, aktiv i Järva föräldraallians
Bor: Rinkeby

Fråga 1: – Det har varit både bra och dåliga saker, men mest bra. Jag är stolt över hur skolresultaten har gått uppåt, att folk har kommit ut i jobb och att jag ser att även många kvinnor i familjerna i Järva jobbar. Unga personer härifrån utbildar sig och blir bland de främsta i landet, och det finns massor av eldsjälar som verkligen brinner för området och gör skillnad. Det gläder mig att se och ger mig hopp.

Fråga 2: – Min dröm är att de unga eldsjälarna härifrån ska bilda ett eget parti. Folk utifrån vill ofta inte lyssna på oss på riktigt, utan ser bara massor av problem när det finns så många möjligheter. Alla vill ta väljare från SD och vinner enkla poäng på att gå deras linje, vilket är förödande för oss här. Våra ungdomar är lika mycket svenskar som alla andra. Vi måste gå samman och göra våra röster hörda.

Krister Nordin.

Namn: Krister Nordin.
Ålder: 73.
Engagemang: Ålderman (ordförande) i Spånga fornminnes- och
hembygdsgille, ledamot i kyrkofullmäktige, Vällingby församling.
Bor: Nälsta.
Spångabo sedan: 1971

Fråga 1: – Man har börjat bygga något alldeles förfärligt i Spånga, på ett ganska oplanerat sätt. Bygger man nytt bör det göras med hänsyn till det befintliga villasamhället.
Många har kommit hit från andra delar av världen, vilket för med sig mycket gott. Vi har fått många nyanlända besökare i S:t Tomas kyrka i Vällingby där jag är aktiv.

Fråga 2: – Eftersom det byggs många nya bostäder i Spånga nu så kommer många relativt unga att flytta till Spånga under 2020-talet, det blir intressant. Jag hoppas att staden ska låta barnen ta större plats i stadsplaneringen.

Karin Jonasson. Foto: Privat

Namn: Karin Jonasson.
Ålder: 60.
Engagemang: Aktiv i Nattvandring Bromsten.
Bor: Bromsten.
Spångabo sedan: 1966 (med undantag för några år i Sundbyberg).

Fråga 1: – Det är en ökad oro i Spånga-Tensta med alla skjutningar som har inträffat. Ett stort problem är att vuxna och ungdomar inte lär känna varandra.
För egen del så tycker jag det är synd att Bromstens industriområde är borta. Jag hade gärna haft kvar det, fast lite uppsnyggat och med fler små verkstäder.

Fråga 2: – Nästa årtionde hoppas jag att fler vuxna engagerar sig i nattvandring! Och ungdomarna behöver inse att de själva måste bidra till en förändring. De behöver tänka ”det är vår framtid”, hjälpa varandra om någon halkar snett och ta stöd från vuxenvärlden. Jag vill inte se att någon mer ungdom råkar illa ut.

Gabriella Jangfeldt. Foto: Stella Papapanagiotou

Namn: Gabriella Jangfeldt, 36, designer
Bor: Solhem
Spångabo: sedan fyra år tillbaka.

Fråga 1: – Två klassiker i centrum har stängt, Spånga bosättning och Spånga järn och färg, vilket är synd för de bidrog till den mysiga och gulliga känslan i Spånga.

Fråga 2: – Vi behöver ett intressant centrum med service och systembolag så att vi inte behöver åka till exempelvis Vällingby. Det hoppas jag på inför nästa decennium.

Werner Johansson. Foto: Stella Papapanagiotou

Namn: Werner Johansson, 75, pensionär
Bor: Bromsten
Spångabo: i över 60 år

Fråga 1: – Jag tycker att det mesta i Spånga är sig likt, vilket är bra! Bara synd att järnaffären lade ner.

Fråga 2: – Inför 2020-talet planeras flera nybyggen, det är bra, men jag hoppas att de tänker på tillgängligheten. Som det är nu är det krångligt att korsa gatan i Värsta allé om man är rullstolsburen, och det behövs en plats där bilar kan stanna för att hämta och lämna vid tåget.

Ingrid Elmeklev. Foto: Stella Papapanagiotou

Namn: Ingrid Elmeklev, 69, pensionär
Bor: Vällingby
Spångabesökare i 60 år

Fråga 1: – Spånga har alltid präglats av en familjär stämning. Centrumet är litet med bra service vilket är en trygghet för mig.

Fråga 2: – Jag hoppas att det kan få fortsätta så nästa årtionde också, att lokala butiker inte konkurreras ut av näthandel.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt