Äntligen! Kräftsäsongen har anlänt, och Gunnar Berglund beskriver fisket som en aktivitet för hela familjen. Foto: Mikael Andersson

Nu går startskottet för årets kräftfiske i Mälaren

Det vankas kräftsäsong i Stockholm. För den som vill ge sig ut med burar och håv krävs både fiskekort och tålamod – och en rejäl näve dill.

  • Publicerad 15:45, 16 aug 2019

Solen varvas med moln när Gunnar Berglund styr skutan från Ålsten mot Hässelby holme. Han är fiskekonsulent på Stockholms stad med 30 år på nacken inom yrket. Bra koll på kräftor helt enkelt. Telefonen ringer. Det är en privatperson som har frågor om TDA 4, ett av många samtal med den frågan senaste tiden. TDA 4 är nämligen det fiskekort som man behöver ansöka om hos staden för att få fiska kräftor i Mälaren. Staden arrenderar i sin tur ut Stockholms insjöar till olika fiskeförbund och klubbar, till exempel Sportfiskarna.

I år är kräftfiske i Mälaren tillåtet mellan den 17 augusti och 8 september. Men den som köpt fiskekortet får även en extra kväll för att fiska i 16 av Stockholms insjöar, den 24 augusti. Det är nämligen större chans att få napp i insjöarna än i Mälaren.

– Får du en kräfta i Mälaren får du fyra i insjöarna, säger Gunnar Berglund.

För den som ska utnyttja extradagen tipsar han om Judarn och Råcksta träsk i Västerort, men även Drevviken och Magelungen ska vara bra. Stockholms stad ansvarar för kräftfiske i Mälaren, men har arrenderat ut insjöarna till Sportfiskarna.

Gunnar Berglund spår att bonuskvällen den 24 augusti ligger bra i tid.

– Det är troligtvis en tid då kräftorna inte ömsar skal. För under ömsningsperioden ligger de och trycker och kommer inte fram.

Ohoj. Max fem burar per fiskekort är tillåtet i år, men även håv går fint att använda. Foto: Mikael Andersson

Intresset har minskat

Han berättar att intresset för kräftfiske har minskat de senaste åren.

– Jag tror att det är för att det är lätt att köpa i affären nuförtiden. Men jag vill slå ett slag för att fiska i sjöarna, kräftfiske är något som hela familjen kan göra, säger han.

I Mälaren är det den invasiva signalkräftan som främst förekommer, istället för den svenska flodkräftan.

– Enligt legenden var det en kvinna som 1913 slängde ut en låda dåliga signalkräftor vid Kornhamnstorg. Sedan dess har de tagit över och slagit ut flodkräftan. Men ibland händer det att vi får en och annan flodkräfta när vi provfiskar, och de finns fortfarande i skärgården, säger Gunnar Berglund.

Under kräftfiskesäsongen får man använda fem burar och fem håvar. Man måste också vara närvarande under hela tiden, det går alltså inte att lägga ut burar över natten för att sedan komma tillbaka dagen efter. Gunnars tips är att våga sänka buren djupt, ända ner till 10 meter.

Den som ger sig ut för kräftfiske får max fiska upp 50 stycken, och sedan rapportera in det till staden.

– Sedan är mitt tips att inte snåla med dillen när det är dags för kräftskiva. Och spara spadet, då har du en marinad att tillaga abborre eller gös i, det blir väldigt gott, säger Gunnar Berglund.

Fiskekort. Mellan den 17 augusti och 8 september är kräftfiske tillåtet i Stockholm, och det krävs ett TDA-kort. Foto: Mikael Andersson

Här kan du fånga skivans delikatess

Beroende på var du tänkt att fiska kräftor gäller olika datum. Här är några av platserna du kan pröva lyckan vid.

Nyfikna kräftfiskare hänvisas till Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet eller Stockholms stad. I årets TDA-karthäfte från Stockholms stad står det följande: ”Vill man kräftfiska krävs TDA 4 som är ett speciellt fiskekort för kräftfiske. Bonuskvällen som ingår erbjuder fiske i 18 olika insjöar”. Platserna finns utplacerade i årets karthäfte på Stockholms stads hemsida.

Sportfiskarna erbjuder varje säsong även kräftfiske i ett antal sjöar i Stockholm. Sjöarna och antal fiskekort varierar utifrån tillgången på kräftor – som kontrolleras via provfiske och fångstrapporter.

2019 erbjuder Sportfiskarna kräftfiske i sjöarna Trehörningen, Långsjön, Sicklasjön, Flaten, Söderbysjön och Ulvsjön, meddelar Tomas Jonsson, tillsynssamordnare för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund i Stockholms län. Där startade fisket den 7 augusti. Kräftfiskekorten säljs enligt principen först till kvarn.

– Vi säljer kort för ett antal sjöar som ingår i sportfiskekortet. Vissa andra vatten eller delar av våra sköts av fiskevårdsföreningar och fiskeklubbar, säger Tomas Jonsson.

Håll koll på datumen

Men när det gäller kräftfiske i Mälaren, som Stockholms stad ansvarar för, är det först från den 17 augusti som det är tillåtet att fiska.

Om du ska fiska i Mälaren är det dessa platser som gäller: Hässelby holme, Lövsta, Lambarön, Ängby, Alvik-Ålsten, Ulvsundasjön, Vinterviken, Klubbensborg, Sätra, Nibble, Liljedal och Kärsgatan.

En fullständig lista över tillåtna kräftfiskeplatser och datum hittar du på stadens hemsida.

Tänk på det här när du fiskar kräftor:

Du måste ha ett giltigt TDA 4-kort, ansök på stadens hemsida.

Under hela perioden får du maximalt fiska 50 kräftor.

Kräftorna måste vara minst 10 centimeter långa, annars ska de kastas tillbaka.

Ha redskapen under uppsikt.

Fiske är tillåtet från både land och båt.

Upp till tio redskap får användas per fiskekort, varav max fem stycken mjärdar (burar).

Du måste rapportera din fångst till staden senast den 15 september.

Se mer information på stockholm.se.

Visa merVisa mindre