PELARE. Peo Lindner har murat nio av drygt 40 pelare som till hösten ska omgärda Marabouparken. Foto: Jonny Andersson

Nu görs det sista i Marabouparken

Upprustningen av Marabouparken fortsätter och just nu tillverkas cirka 40 pelare i tegel som ska rama in parken utmed Löfströmsvägen. Samtidigt fortsätter arbetet för att få parken byggnadsminnesförklarad.

  • Publicerad 16:19, 18 mar 2020

Renoveringen av Marabouparken, som drog igång 2018, börjar närma sig sitt slut. För ett år sedan gick stensättaren Peo Lindner loss på en rämnad stenmur. Han handplockade sprängsten, snidade stora, medelstora och små stenar för att skapa en ny granitmur.

– Det var ett jäkla jobb. Men som alltid en glädje att se resultatet, säger han.

Ska mura pelare

Nu är Lindner och andra från stadens egna mark- och anläggningsenhet tillbaka. Med uppdrag att mura 40 till 45 pelare som ska rama in parken utmed Löfströmsvägen – gång- och cykelvägen som länkar centrala Sundbyberg med stadsdelen Annedal, Bromma.

Sträckan är cirka 150 meter, avståndet mellan pelarna ska vara tre meter och mellan pelarna ska det vara smidesstaket.

Varje pelare, som väger 1 300 kilo och är två meter i markhöjd, blir i sig unik. Danskt tegel har köpts in, stenarna har skiftande storlek och färgnyanser beroende på tre olika bränningar. Vilket återspeglar de byggnader och murar som sedan tidigare finns i parken.

– Det är ett gammalt hantverk man inte längre åker landet runt för att göra, säger Peo.

GAMMALT HANTVERK. Teglet kommer i olika former och färger. Foto: Jonny Andersson

Behöver bättre väder

Pelarna byggs i Ursvik, i nuläget är nio stycken klara. Att mura dem på plats hade varit för bökigt vädermässigt, speciellt som Löfströmsvägen är i dag en omfattande arbetsplats inför nedgrävningen av järnvägen.

Enligt Peter Lindström, mark- och anläggningschef i Sundbyberg, är planen att få pelarna på plats till hösten.

– Just nu jobbar Svevia med fjärrvärme där och det är för trångt för två stora arbeten samtidigt, säger han.

Det som återstår nu innan parken är klar, förutom tegelpelarna, är att samtliga soffor ska bytas ut. För att öka tillgängligheten ska även räcken och snubbelkanter ses över.

Kan skyddas

Sedan 2018 är Marabouparken medlem i SSPPG, swedish society of public parks (se faktaruta). Men nu ska länsstyrelsen fatta beslut om ifall parken ska bli byggnadsminnesförklarad. Det innebär att den i så fall måste bevaras för alltid och inte får byggas om.

Jessica Ingelsson är parkchef. Hon är positivt till en eventuell byggnadsminnesförklaring förutsatt att skyddsbestämmelserna fortsatt gör det möjligt att göra olika driftinsatser.

– Trädgårdsmästare och landskapsarkitekter vill ha möjlighet att fortsätta påverka parkens växtmaterial, skötselplan och tillgänglighet, säger Jessica Ingelsson.

SSPPG, swedish society of public parks

SSPPG är en förening för att stärka, utveckla och sprida information om Sveriges trädgårdar, samt välkomna nya besökare från Sverige och utomlands.

Här ingår Marabouparken sedan 2018, bland landets 35 främsta parker och trädgårdar, till exempel Drottningholms slottspark, Göteborgs botaniska trädgård och Skansen.

Ett byggnadsminne ska genom särskilda skyddsbestämmelser bevaras för alltid. Önskemålet om byggnadsminne framfördes först av en privatperson, sedan dess har staden varit involverad. Beslut fattas av länsstyrelsen.

Detta har gjorts:

Barnbadet har renoverats.

Belysning kompletterats.

Lekplats har byggts.

Renovering av spelgeldamm.

Perennplanteringar renoverats.

En äng har skapats i anslutning till insektshotellet.

Budget: 2018-2019 har parken reinvesterats för 5 miljoner kronor. Årets budget är 2 miljoner varav cirka 800 000 är på grund av skadegörelsen av toalettpaviljongen på nyårsdagen.

STENSÄTTARE. Peo Lindner restaurerade granitmuren i Marabouparken 2019. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Mindre ekologisk mat i Sundbyberg

Nyheter MP: Jag är faktiskt förvånad Till 2022 ska 50 procent av maten som serveras i Sundbybergs kommun vara ekologisk, enligt ett tidigare beslut i kommunfullmäktige. Trots det blir andelen ekologisk mat som serveras allt lägre.måndag 30/3 17:00

Sundbybergs växthus försvinner efter midsommar

Nyheter Måste lämna plats åt järnvägen Trafikverket behöver plats för att bredda järnvägen genom Sundbyberg och nu är det klubbat att kommunens växthus därför ska rivas. Ännu finns ingen ny plats för växthusen.måndag 30/3 12:20

Storskogens SK laddat för kvartsfinal

Nyheter Motståndarna inleder med en straffspark Storskogens SK spelar nu på söndag kvartsfinal i Stockholm Cup och vid vinst ställs kvartersklubben mot ett division 2-lag.fredag 27/3 16:24
Stockholm Direkt