Nu grönskar det – under Högdalens centrum

Nu är den högteknologiska odlingen under Högdalens centrum igång. Första skörden är en sallad som säljs på den lokala marknaden.

  • Publicerad 14:57, 17 maj 2018

Ett underjordiskt lastutrymme i Högdalens centrum är platsen för den urbana basar som tidningen tidigare skrivit om tidigare. Nu är all teknik på plats och salladen både odlas, skördas och säljs över disk i närområdet.

– Stora komersiella företag har velat köpa allt, men vi säger nej till det. Vi vill inte blanda in några transporter. Här blir det en promenad på 80 meter under jorden, efter tio minuter är salladen uppe i butik. Det är precis så vi vill att det ska fungera, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det är ingen vanlig sallad som odlas i begrummet. Det är en extra tålig sallad som odlas av Nasa och äts av astronauter. En klimatsäker sallad som är helt oberoende av klimat och bekämpningsmedel.

– Den är inte ens närodlad utan härodlad. Det är en extra tålig sallad som går från frö till färdig sallad på fyra veckor.

Får besök från Ryssland och Sydkorea

Odlande stadsbasarer är ett samarbete mellan föreningen Nya Rågsveds Folkets Hus, Citycon och Stockholms stad i syfte att främja en social och hållbar utveckling i Högdalen.

– Målet är att få igång en småskalig industri på tomma ytor och skapa arbetstillfällen för långtidsarbetslösa. Det konceptet är vi ensamma om i Sverige och vi får besök från Ryssland, Sydkorea och Japan som vill starta upp Folkets hus på samma sätt som i Rågsved. Det är häftigt, säger Leif.

Kan man göra en sådan här odling hemma?

– Ja egentligen, men sådana lampor som vi har kostar en del. En initial kostnad till en början såklart. Det som är det svåra är att kalibrera rätt, allt måste vara perfekt för att det ska fungera. Men resten är enkelt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet ses som ett experiment och varje moment följs av forskare från KTH och SLU som tittar på konceptets hållbarhet och lönsamhet.

– Det forskar på varenda liten del i nuläget. Men så fort den delen är klar kan vi gå bananas och odla allt möjligt. Vi är redan inne på att börja odla örter och lite tropiska växter, säger han.

Öppet hus i slutet av maj

Planerna är många och redan nu sitter ritningar på väggarna om hur man ska utöka projektet och göra det mer tillgängligt för allmänheten.

– Vi tänker att vi ska öppna som en liten trädgårdsbutik vid lastutrymmet, betongen ska kläs in i grönska och vi ska bygga sittplatser av lastpallar.

Den 26 maj mellan klockan 12:00 och 14:00 är det öppet hus i odlingen. Då kan den som vill ta sig en titt på experimentet och lära sig mer.

"Odlingen går över förväntan", säger Leif Rönngren, ordförande Rågsved Folkets hus. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill både höja och utöka trängselskatten

Nyheter MP-toppen Daniel Helldén i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Daniel Helldéns och Miljöpartiets främsta mål efter valet.lördag 18/8 9:30

Polisen planerar jätteinsats i Stockholm

Nyheter ✓Nazistmarsch ✓Minst 134 tillställningar ✓Polis: Blir en utmaning 134 olika ansökningar om möten, tillställningar och demonstrationer lördagen den 25 augusti. Samma dag som nazister planerar att marschera rakt genom City. Nu rustar polisen för en jätteinsats.lördag 18/8 8:20