Foto: Privat/Mostphotos

Nu har Bredängs tjejer en egen arena

”Det finns en brist på forum där tjejer får vara själva och känna sig trygga i att den där retsamma killen inte kommer skratta åt deras idéer”, berättar Shila Husein, ungdomsledare i föreningen Ung Arena, som nu har startat en tjejgrupp i Bredäng.

  • Publicerad 16:54, 8 mar 2018

”Ung Arena startades för att unga i området, främst Bredäng, skulle få komma till tals. För att de skulle lära sig om sina rättigheter och kunna förverkliga sina idéer – vill ni ha ett event med ståuppkomiker? Då fixar vi det. En Bredängsdag? Då fixar vi det.

I höstas startade vi vår tjejgrupp, som idag består nio ungdomar som träffas varje vecka. Den behövs för att tjejer inte får komma till tals när män och killar är med. I klassrummet, överallt egentligen, så tar killarna mer plats, medan tjejerna ska vara tysta och tillbakadragna. Det finns en brist på forum där tjejer får vara själva och kan känna sig trygga i att den där retsamma killen inte kommer skratta åt deras idéer.

Så klart gör vi grejer tillsammans med killarna i Ung Arena också, vi nattvandrar och arrangerar evenemang som Bredängsdagen tillsammans. Men träffarna är separatistiska. Då vågar tjejerna öppna sig mer, vi pratar om personliga saker som man inte vågar prata om i skolan och nu börjar idéerna komma – häromdagen kom de på att de ville göra en podd, såna idéer vågade de inte komma med i början. Det är därför jag tror att separatism är så viktigt.

Just nu kan vi inte ta in fler tjejer i gruppen, eftersom vi vill hålla det till små grupper. Men målet är att de här tjejerna sen ska kunna starta sina egna grupper för yngre tjejer och att vi ska växa på det sättet.

Den viktigaste jämställdhetsfrågan? Intersektionalitet. Kvinnan som syns i media är inte den som har mest att säga om jämställdhet. Fråga våra tjejer. ”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.