Dennis Wedin (M) bostads och fastighetsborgarråd vill få bort klottret i Gamla stan. Foto: Sofie Axelsson

Nu har de fått nog – klottret ska bort i Gamla stan

Kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen har nu anlitat ett vaktbolag för att förebygga vandalisering på fasader i Gamla stan.

  • Publicerad 11:30, 15 maj 2020

Fastighetsägare i Gamla stan har under många år behövt betala hundratusentals kronor för att tvätta bort klotter på husväggarna. Fasaderna i Gamla stan är extra svåra att rengöra i jämförelse med många andra stadsdelar.

– Fasaderna är puts så man måste slipa bort klottret, förklarar Dennis Wedin (M), bostads och fastighetsborgarråd och ordförande för kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen.

Han menar att det behövs en gemensam insats för att förebygga klotter i stadsdelen. Ett vaktbolag patrullerar nu alla gator i Gamla stan, oavsett vem som äger fastigheterna, för att motverka att det klottras.

– Det är ett ovanligt grepp men det pekar på att man verkligen har funderat på hur man kan göra om saker i området, säger borgarrådet.

Vaktbolaget rapporterar även in om det har uppstått mer klotter för att processen för att få bort det ska gå snabbare.

– Det finns ett stort intresse från fastighetsägare att samarbeta kring frågan. Det går inte att tillräckligt understryka hur stora kostnaderna är för Stadsholmen och privata fastighetsägare, säger Dennis Wedin.

Klottret måste bort snabbare

Det är Stadsholmen som betalar för vaktbolaget men sedan är det upp till fastighetsägarna själva att så snabbt som möjligt ta bort eventuellt klotter som har uppkommit.

I andra stadsdelar fungerar policyn för att ta bort klotter bättre än i Gamla stan. Där tas klottret bort snabbt medan det i Gamla stan oftast kvar längre på väggarna vilket enligt Dennis Wedin gör att det då klottras ännu mer.

– Den här vandaliseringen är ett långtgående problem och det är tråkigt att så många gamla fastigheter drabbas. Vi vill kunna visa upp en unik plats i stan som är snygg och ren, säger han.

Att det kan finnas ett behov för människor att skapa graffiti, och det enligt vissa behövs fler lagliga väggar för att kunna göra det är inte en lösning för mindre klotter, enligt borgarrådet.

– Om olagligt klotter skulle leda till fler lagliga väggar tycker jag att det blir ett incitament för olagligt klottrande. Den här vandaliseringen behöver mötas med intolerans. Om vi inte får bort klottret snabbt så skapas en acceptans för beteendet, säger Dennis Wedin.

Pilotprojektet med patrullerande vakter kommer att pågå i ett år, därefter kommer en utvärdering att göras för att se hur effektivt det har motverkat klotter.

Så här ser väggarna ut efter klotter tagits bort. Foto: Sofie Axelsson