Nu har du chansen att åka med Roslagsbanans retrotåg

Sommartid är veterantågstid. Under tre söndagar tas vagnar från tidigt 1900-tal och framåt ut i trafik igen så att nostalgiker och andra intresserade kan få en historisk resa genom Norrort.

  • Publicerad 07:00, 31 maj 2015

Det är många smarta telefoner och kameror i luften på Stockholms östra för att föreviga veterantåget som rullat in på plattform fyra. De gamla vagnarna underhålls av Roslagsbanans veterantågsförening och kör ett fåtal turer i vanlig trafik varje år. Utöver det kan man hyra en vagn för bröllop, studentfester och födelsedagar.

Ann-Sophie Semb är lärare och bestämde sig för att ta en titt på tågen efter tips från en elev.

– Det var en av mina elever som hade kalas på ett veterantåg, så då googlade jag lite och såg att man kunde åka med dem i dag, säger hon.

Det är trävagnen från 1930-talet som drar flest människor till sig, där har veterantågsföreningen dukat upp fika som de säljer för en billig peng. Kerstin Bretton från Botkyrka har slagit sig ner med en kopp kaffe.

– Jag såg i tidningen att tågen skulle åka i dag. I fjol åkte jag veterantåg till Saltsjöbaden, så jag tänkte i år får det bli Roslagsbanan, säger hon.

Kräver bra handlag

Det är viss skillnad på att köra de gamla tågen gentemot de nya vagnarna, det säger Robin Högberg, lokförare. Han har kört Roslagsbanans veterantåg i två eller tre år. Innan dess körde han ånglok mellan Uppsala och Länna.

– Det är mer hantverk och kräver lite mer känsla. Många som kör de här äldre vagnarna är de som körde dem när de gick i trafik, men det gjorde ju inte jag. Jag är lite för ung för det, säger han.

Redan vid Mörby är kafévagnen nästa helt full. Det är många som vill ta chansen att åka lite långsammare och lite mer retro.

”Hoppa av i farten!”

Familjen Stenberg-Karlstedt bor i Täby och bestämde sig för att ta med barnen Milla, 4 och Maltas, 7, för att åka tåg. Anders Stenberg är uppvuxen i Täby och har ett minne av en annan speciell roslagsbanetur från mitten av 80-talet.

– När jag gick i åttan praoade jag på ett bageri i Täby kyrkby. Konduktören frågade var jag skulle gå av och konstaterade att jag var den enda som skulle av i kyrkbyn, då sa han ”vi gör såhär, jag saktar ner, så får du hoppa av i farten.” Det var ju inte riktigt hur ens föräldrar lärt en att det skulle gå till, men det var tydligen sån lutning i spåret just där att de inte ville stanna i onödan, berättar han.

Gustav Lindqvist och Jan Sahlström har åkt med veterantåget från Ormsta in till stan och passar på att ta en extra veterantur till Roslags-Näsby.

– Vi tog den för att den gick helt enkelt, jag kommer från Täby, så det väcker en hel del gamla minnen, säger Jan Sahlström.

Gustav Lindqvist är lite för ung för att tågen ska väcka minnen, men han gillar dem ändå.

– Jag har aldrig kunnat stå utomhus och åka tåg förut, jag tycker det är coolt säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30