Enskede kyrkas nya julkrubba. Foto: Eva Tonström

Nu har Enskede fått sin egen julkrubba

Nu har Enskedeborna fått en egen, stor julkrubba som man kan gå in i. Hittills har två lamm och en get flyttat in.

  • Publicerad 14:32, 6 dec 2017

Den har stått på Årsta torg i flera år och blivit väldigt populär, julkrubban i naturlig storlek med djur, Jesusbarn och änglar. Nu har även Enskede kyrka fått en. Dagarna före första advent snickrades en stor julkrubba upp precis utanför kyrkans entré. Krubbans invånare består just nu av tre djur men det kommer att bli fler.   

– Ja, bland annat en åsna vet jag att det finns som ska flytta in. Det blir lite som i Årsta. En del djur sätts ut när vi har aktiviteter vid krubban, säger Henrik Fergin, präst i Enskede-Årsta församling.

Vaktmästaren satte igång projektet

Julkrubban på Årsta torg har funnits sedan 2010 och hela tiden har tanken funnits att göra något liknande i Enskede.

– Så i år sade vår vaktmästare Peter Jonsson, nu snickrar vi upp en! Och så blev det, väldigt bra, säger Henrik Fergin.

Krubban är ritad av samma person som skapade Årsta-krubban, Tor Svae.

– Vi tänker att den ska smälta in i miljön vid kyrkan och området runt omkring och visualisera det som hände kring Jesu födelse. Det känns roligare och mer reellt när det är en så stor krubba som man kan gå in i, säger Henrik Fergin.

Christmas carols på måndag

Julkrubbor i naturlig storlek är vanligt utomlands, tillägger han,

– Det känns kul att införa den traditionen även i Sverige nu.   

De kommande helgerna fram till jul ordnas små julkonserter och julspel kring krubban. Ett äger rum nu på måndag, 11 december klockan 19, då blir sjungs julsånger av vokalensemblen Ars Longa och det bjuds på varm dryck och pepparkakor.

De nya invånarna i julkrubban som ställts utanför Enskede kyrka. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-dilemma bakom avstängd rulltrappa

Nyheter Udda förklaringen till fadäsen vid Gullmarsplan Resenärer har hört av sig om "rulltrappan som alltid är avstängd" vid bussterminalen i Gullmarsplan.tisdag 23/10 6:50

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46