Nu har Jakobsberg fått en andra pendeltågsentré. Foto: Evelina Hertz

Nu har Jakan äntligen fått sin andra pendeltågsuppgång

Nu är det fritt fram att använda den södra entrén till Jakobsbergs pendeltågsstation. Samtidigt öppnar en ny genväg under tågspåren för gående och cyklister.

  • Publicerad 11:31, 6 sep 2017

Redan på måndagen stod den nya gång- och cykeltunneln med en ny entré till pendeln klar.

Nu kan resenärer som kommer till tåget i den södra änden ta sig till perrongen via ett nytt stationshus med rulltrappor, trappor, hiss och vänthall vid plattformen.

För gående och cyklister blir det också en snabbare väg att ta sig från ena sidan Jakobsberg till den andra. Den tio meter breda tunneln rymmer en gångväg och en cykelbana med ett fält i vardera riktning.

– Det ska bli enklare för de som jobbar och bor i Jakobsberg att ta sig fram, säger Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket.

2,5 års byggtid

Arbetet med den nya entrén och den tio meter breda tunneln har pågått under 2,5 år och kostat ungefär 200 miljoner kronor.

– Trafikverket bygger ut Mälarbanan på sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll, sedan finns det ett avtal mellan oss och Järfälla kommun. I det ingår bland annat att vi bygger den här nya entrén vid Jakobsbergs station, säger Eva Nordberg.

Invigning under onsdagen

Trots att den varit öppen i två dagar kommer en invigning att ske vid klockan 14 under onsdagen den 6 september, med Trafikverkets personal på plats för att svara på frågor.

Kvar kring Jakobsbergs station är nu att sätta upp bullerdämpande skärmar, ett arbete som pågår hela sträckan Barkarby-Kallhäll.

– Anslutningen från Ynglingavägen till gång- och cykelbana är inte helt klar. Där har vi lagt grus tillfälligt för att den ska kunna användas. Så fort skärmarna är uppsatta kan vi göra klart den, säger Maria Taylor, kommunikationsansvarig för projekt Mälarbanan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42