Grannstöd. Två bilar är en tillfällig lösning. Foto: B Svensson

Nu har Kungsängen och Bro en grannstödsbil var

Nu rullar två grannstödsbilar i Upplands-Bro istället för en. – Det är perfekt nu när vi har haft så mycket bostadsinbrott, säger Björn Svensson, trygghetssamordnare på Upplands-Bro kommun.

  • Publicerad 18:13, 12 sep 2017

Bostadsinbrotten har ökat markant det här året, inte bara i Upplands-Bro utan i hela länet.

– Det är bekymmersamt. Vi borde satsa extra på tryggheten och nu fick vi möjlighet till två bilar en kortare period, säger Björn Svensson.

Det är en tillfällig lösning, men bilen ska vara kvar så länge det finns behov. Grannstödet har kört med en bil sedan 2010, men nu finns en för Bro och en för Kungsängen.

– Det blir en stor effekt när man kan fördubbla bevakningen, säger Björn Svensson.

Problemet är att bemanna båda bilarna. Sammanlagt fyra förare ska finnas tillgängliga varje vardag.

För att bli grannstödsförare kontaktar du Björn Svensson. Arbetet är ideellt. Grannstödsbilen är ett samverkansprojekt där Upplands-Bro kommun står för bilen, mobiltelefon och lunch till förarna, Upplands-Brohus för bensin och parkering, och slutligen polisen för kontroll och utbildning av förarna. Förarna får bland annat en kurs i lås och larm, de får veta lite hur tjuven tänker, och de får reda på enkla knep för att slippa bli drabbad själv. Ett knep är exempelvis att alltid låta huset se bebott ut, trots att man inte är hemma. Förarna får även en kurs i första hjälpen för att kunna hjälpa till vid olyckor. Kurser kommer att hållas i höst.

Grannstödsbilen fungerar som polisens ögon. Bilen är ofta först på plats och kan ge information till polisen samtidigt. Därför uppmanas medborgarna att kontakta grannstödsförarna direkt på 073 961 65 30 istället för polisens 114 14, eftersom det kan vara lång telefonkö till polisen. Det här gäller förstås endast så länge det inte rör sig om en nödsituation.

– Vi tappar observation annars, säger Björn Svensson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet