Förinspelat. En barnkör kommer bland annat uppträda i den förinspelade videon för nationaldagsfirandet, berättar filmproducenten, Maria Stadell. Foto: Peter Holstad/privat (Kollage)

Nu har nationaldagen spelats in

Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.

  • Publicerad 16:30, 28 maj 2020

I april ställdes det traditionella nationaldagsfirandet in i Sollentuna, med anledning av coronakrisen och kravet på social distansering i samhället.

Men det blir en fest ändå.

Under sex dagar har 150 personer arbetat för att skapa ett ”digitalt nationaldagsfirande” istället för en stor sammankomst den 6 juni.

– Vi tog ett axplock ur det program som vi skulle ha haft. Man kommer kunna fira nationaldagen hemifrån, och kunna sjunga med i nationalsången, säger Maria Stadell, producent på Kulturskolan.

En förinspelad video blir alternativet.

På lördagsmorgonen den 6 juni släpps en cirka 35 minuter lång video på Sollentuna kommuns youtubekanal. I videon medverkar flera körer och musiker från Sollentuna. Det kommer både hållas tal, bjudas upp till sång och delas ut pris.

De traditionella programpunkterna kommer alltså med.

– Vi har verkligen vänt och vridit för att det här skulle bli så bra som möjligt, och att många skulle kunna delta, säger Maria Stadell.

Hon tillägger:

– Förhoppningen är att de som tittar kommer kunna få den där somriga och varma känslan, även om det är så att man tittar hemifrån på datorn.

Filmen är en samproduktion mellan Sollentuna kulturskola och kommunikationsavdelningen på Sollentuna kommun

Maria Stadell påpekar att firandet kommer att finnas tillgängligt en tid framåt från den 6 juni.

– Det är väldigt annorlunda det här, och är en speciell tid för många. Men vi har försökt göra det bästa av det, säger hon till SollentunaDirekt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt