INVIGS. På fredag invigs upprustade Norrbackatäppan Foto: Per Brandt

Nu har nyrustad park i Vasastan öppnat

Efter ett drygt års jobb och avstängningar i parken. Nu har Norrbackatäppan öppnat med en radda nyheter för lek och hängsugna Vasastadsbor.

  • Publicerad 09:39, 4 sep 2020

I juni förra året satte arbetet igång med att rusta upp Norrbackatäppan. Under sommaren har delar av parken öppnat men nu är det dags för invigning då upprustningen är helt klar. Den invigdes i fredags, men dock för en mindre inbjuden skara på grund av coronapandemin.

Nu är tanken att alla nyinflyttade som gamla, unga som äldre, Vasastadsbor ska kunna njuta av en uppfräschad park.

Nya aktivitetsytor vid Karlbergs skola, en ny vattenlek med dusch och sprut, lekbuskage, gungor, rutschkana och hinderbana ska förhoppningsvis stilla leksuget hos de yngsta. För de som vill ta det lugnare finns nya parksoffor, solsängar och hammockar.

Enligt stadsdelsförvaltningen har miljötänk och tillgänglighet varit ledord under utformningen, därför har bland annat täppan på höjden gjorts mer tillgänglig genom en ny ramp och det finns bland annat bänkbord med plats för rullstol och tillgänglig kompisgunga.

"Ny pärla"

Dessutom har det blivit ny entréplats och ny belysning samt stadsodling. Även gräset har förbättrats men ytorna kommer vara avstängda en tid till för att de ska hinna rota sig ordentligt för att klara slitaget bättre.

– Norrbackatäppan är en ny pärla bland parkerna i innerstaden. Tidigare var den ganska medfaren men efter upprustningen har Norrmalmsborna en fantastiskt fin kvarterspark att njuta av. Omsorgen om både människor och miljö har varit viktig vid upprustningen. Parken är mer tillgänglig och är en plats för rekreation för boende och besökare som erbjuder många olika möjligheter, säger Petra Gardos Ek (M) ordförande Norrmalms stadsdelsnämnd i ett uttalande.

Upprustningen har budgeterats att kosta 15-17 miljoner kronor.