Sommarjobbare. De fyra kor som betar i Sätra naturreservat och har nu fått namn. De har röstas fram av stadsdelens yngsta invånare. Foto: Claudio Britos

Nu har Sätras egna kossor fått namn

Barn i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg har sagt sitt. Nu har 127:s egna kossor fått sina namn.

  • Publicerad 11:12, 26 aug 2020

I maj anlände fyra kossor för sommarbete i hagen nära Sätrastrandsbadet. Men djuren, som till vardags bor på en bondgård utanför Uppsala, saknade namn.

Det har barnen i stadsdelen sett till att ändra på. Efter en namntävling, där förskolebarn röstade fram 22 olika förslag, vann till slut fyra namn efter en omröstning i sociala medier.

Går du förbi hagen kan du numera morsa på Blomman, Bella, Mamma Mu och Baby Shark.

Namntävlingen var ett sätt för stadsdelen att uppmärksamma barnen på kornas betydelse för den biologiska mångfalden.

Osäkert om korna kommer igen

– Tack vare kossorna kan vi bromsa igenväxningen och genom att hjälpa dem på traven och öppna upp landskapet med friställning runt våra värdefulla ekar kan vi återskapa ett landskap med hög biologisk mångfald. Dessutom är folk jätteglada över att korna har kommit och livat upp landskapet, säger Love Örsan, parkingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltning om projektet.

Här släpps Skärholmens kor ut på sommarjobb

Kossorna, som betat i reservatet i två omgångar under för- och sensommaren, kommer återvända till sin gård under september. Om de kommer tillbaka till Sätra igen nästa sommar är ännu inte avgjort.

– Vi hoppas och vill det men det hänger på att vi får medel för att fortsätta projektet. Det vet vi först under våren 2021, säger Love Örsan.

Klart. Så här heter de fyra kossorna. Foto: Stockholm stad