Abdallah Al-Khafaji är ledare på Egalia, Skärholmens nya fritidsgård. "Det känns väldigt spännande att det startat nu." Foto: Privat

Nu har Skärholmens nya HBTQ-häng öppnat

HBTQ-fritidsgården Egalia öppnade i Skärholmen förra veckan. Abdallah Al-Khafaji jobbade under premiärkvällen och förklarar varför han tycker att verksamheten är så viktig.

  • Publicerad 15:15, 23 sep 2019

– Jag gick själv på Egalia inne i stan när jag var yngre. Det var en viktig plats för mig. Det var det första stället som jag träffade andra queera människor på. En plats där jag kunde tänka fritt, uttrycka mig fritt, säger Abdallah Al-Khafaji som är ledare på nyöppnade Egalia.

Men den mötesplatsen låg långt bort och det var ett ganska homogent rum, präglat av stadsdelen det låg i och Stockholms segregation, fortsätter han.

– Jag hade önskat att det fanns fler ickevita queera personer där. Jag såg aldrig människor som såg ut som jag som var queera. Varken i populärkulturen eller i min omgivning. Så det var svårt att hitta någon att spegla sig i.

Litet gäng första kvällen

Att Egalia nu finns i Skärholmen tycker han därför är viktigt. En liten grupp på uppåt tio personer samlades i Skärholmens nya fritidsgård Egalia under onsdagskvällen. Ungdomarna var tacksamma, säger han.

– Till exempel en av ungdomarna kan inte åka till stan, har inte möjligheten att ta sig in dit och var jätteglad för att vi finns. Det gör en enorm skillnad att en får vara queer och sig själv på hemmaplan, säger Abdallah Al-Khafaji.

Han säger att han ser sin roll som en värd för en fest. Det är hans ansvar att folk känner sig trygga, välkomna och att stämningen är god.

– Det var askul och väldigt mysigt. Det känns väldigt spännande att det startat nu. Jag hoppas fler och fler hittar dit.

Den som vill besöka Egalia kan kontakta personalen på Instagram: @egalia_skarholmen.