Nu har Sy-Gunilla stängt butiken

Efter flera årtionden är det dags för Gunilla Nykvist att plocka ned Sy-Centerskylten. Klockan 15 i dag gick den sista kunden från Landsvägen med en lagad väst.

  • Publicerad 17:48, 21 dec 2017

Då måste jag hitta en ny sömmerska. De växer inte på träd

Gunilla Nykvist började som anställd på Sy-Center 1977 och köpte butiken fem år senare.

– Sedan har jag jobbat själv, i stort sett, i 35 år. Jag är ganska stolt över det, säger hon.

Då hade hon inte sett framför sig att bli kvar så länge i butiken på Landsvägen, men åren har varit bra.

– Jag hittade min plats i livet. Jag har sytt sedan jag var fem, sex år gammal. Jag har väl lite skaparglädje, är kreativt lagd, säger Gunilla Nykvist.

För henne är det kunderna som gett arbetsglädje.

– Vi har brytt oss om varandra. Jag har fått så mycket kramar och blommor nu, jag är så tacksam för all vänlighet som har mött mig de här dagarna, säger Gunilla Nykvist.

Från början sålde hon tyger, men har utökat verksamheten med sömnadsuppdrag. Ett omväxlande arbete där hon fått göra allt från att sy i knappar till att sy kuddfodral och gardiner.

Sista kunden Urban Lindell är nöjd med lagningen av sin väst, som han kommer för att hämta precis före klockan 15 på torsdagen då butiken slog igen för gott. Tråkigt, tycker han.

– Då måste jag hitta en ny sömmerska. Det är ju inte bra, de växer inte på träd. I alla fall inte de som är hantverkare, säger Urban Lindell.

När butiken öppnade såldes mer tyger till kläder. Det mattades av till förmån för heminredningstyger, någon gång runt 1990-talet.

– En ny generation sydde inte kläder. Det började finnas mycket billiga kläder att köpa, då blev det en förändring, säger Gunilla Nykvist.

Det talas om en växande trend inom textilhantverk. Men enligt Gunilla Nykvist är det försvinnande få personer som syr sina egna kläder nuförtiden. Att laga och lägga upp är det istället många som anlitar någon för att göra.

– Många kan inte och vill inte försöka. Man har råd att köpa sina tjänster; jag ska inte säga att alla har råd, men man har det bättre ställt nu, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan flyttade butiken från huset bredvid, eftersom det skulle renoveras. Nu ska en privat fastighetsägare ta över huset där hon hyr lokal av Förvaltaren.

Gunilla Nykvist bestämde sig för att det var dags att gå i pension, efter att knappt ha lämnat butiken medan hon drivit den.

– Jag hade 14 dagars semester i somras. Men en vecka är lagom, det räcker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17