Vattenlek. Bernadette Sandberg, Kristine, Isadorna, och Carla Stengård trivs på Vanadisbadet. Foto: Sacharias Källdén

Nu har Vanadisbadet öppnat i kommunal regi

Bara en vecka efter att Vanadisbadet öppnat slog en riktig högsommarvärme till. VasastanDirekt åkte till anläggningen för att kolla vad besökarna tycker om stället efter att staden har tagit över driften.

  • Publicerad 10:40, 11 jun 2019

Det är cirka 25 grader och strålande sol när VasastanDirekt besöker Vanadisbadet som nyss öppnat för säsongen. I år i ny regi, nämligen Stockholms stads. Såhär dags kan ni historiken: staden tog över badet i egen drift för att göra det mer tillgängligt för medborgarna genom lägre priser. I samband med övertagandet blev det en konflikt om hur uppsägningen av den tidigare entreprenören gått till. Staden och Vanadis Hotell & Bad AB som drivit badet nådde då en förlikning och företaget fick sex miljoner kronor av staden.

Det har varit klagomål från flera håll på att badet är öppet cirka sex veckor färre än i fjol, men flera har också varit positiva till att det är lägre priser än tidigare. En av dem är Vasastadsbon Emma Ståhl.

– Jag tycker att det är jättebra att staden har tagit över och att det har blivit billigare att bada. Tidigare kunde vi tveka om vi skulle gå för att det var lite dyrt. Men det finns inga solskydd och ingen skugga. Det är ett problem, särskilt om man har småbarn, säger hon.

S rasar mot Vanadisbadets kapade öppettider

Rosemari Herrero är inne på samma linje.

– Att det inte finns parasoll är väldigt osmidigt när det är så mycket barn. Och serveringen var bättre förra året. Men annars är det bra. Vi bor precis intill så vi kommer att fortsätta gå hit, säger hon.

Enligt Carina Engström, anläggningschef för Vanadisbadet är parasoll på gång, liksom värdeskåp.

– Det kommer att finnas på plats inom en kort framtid, säger hon.

Joanna Magnusson bor i närheten av badet och tycker att det har blivit bra sedan staden tog över.

– Man märker att de är mer vana att driva ett bad, solstolarna är av bättre kvalitet och hyrs inte ut till ockerpriser. Jag tycker att det var bra att man valde att öppna istället för att avvakta till perfektion men jag hoppas att den här tillfälliga känslan är just tillfällig, säger hon och syftar på att delar av ytan är avstängd med byggstaket.

QUIZ Vad kan du om Stockholms gamla bad?

Anledningen är säkerhetsskäl på grund av rasrisk från berget som har nätats in.

– Framöver vore det kul om man kunde nyttja fler ytor, kanske grönområdena ovanför badet. Det finns mycket potential, säger Joanna Magnusson.

Enligt anläggningschefen Carina Engström är det inte omöjligt i framtiden.

– Men i år mäktade vi inte med det, det viktigaste var att kunna öppna badet. Det är dessutom en svår terräng och berget har ett lågt staket som i så fall måste åtgärdas, säger hon.

Joanna Magnusson tycker att det var bra att staden fick till en servering. Foto: Sacharias Källdén

Vanadis i stadens regi

Fokus: Enligt Carina Engström är badets fokus barn, vatten och lek. Det finns särskilda tider för motionssimmare. Dessa är på tisdagar och torsdagar mellan 06.30 och 09.00. Det är 28 grader i grundtemperatur.

Värdeskåp och parasoll: Kommer inom kort.

Duschar: Finns två stycken inneduschar inne på handikapptoaletterna och flera uteduschar.

Hotellet: Är stängt.

Badet är öppet 27/5-1/9.

Emma Ståhl och Ivar, 4 månader. Foto: Sacharias Källdén