Nu höjs p-avgifterna i Solna

Nu får Solnaborna möjlighet att semesterparkerna bilen ­– men samtidigt höjs avgifterna för hyrda parkeringar.

  • Publicerad 22:17, 27 maj 2019

Höjningarna gäller de cirka 3 700 parkeringsplatser som ägs av Solna stad. Redan till helgen skickades de första uppsägningarna ut till bilägare med förhyrda parkeringar i Råsunda.

– Alla som sägs upp kommer erbjudas att behålla sin plats men till den nya hyresnivån, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

I oktober höjs avgifterna för boendeparkering från 300 till 400 kronor i månaden. Avgiften för hyrda parkeringar har fram till nu legat på 398 kronor i månaden för en plats utan el.

– Det är orimligt att kostnaden för en bestämd plats ska vara två kronor lägre än för en boendeparkering, säger Magnus Persson.

Därför höjs nu månadsavgiften för förhyrda platser med 112 kronor (7–18), 159 kronor (p-plats utan el) och 246 kronor (p-plats med el). Särskilt kännbara blir höjningarna för de bilister som har förhyrd parkering i Råsunda eller på tre centrumparkeringar i Skytteholm, som får en separat prislista.

– Köerna till de här platserna är mycket längre än på andra håll i Solna. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan, säger Magnus Persson.

Samtidigt införs på prov cirka 60 semesterparkeringar i Solna. Parkeringarna placeras vid Skytteholms idrottsplats mot Frösundaleden, i Bergshamra på Odlingsvägen och på Släggbacken i Huvudsta.

För att semesterparkerna krävs ett giltigt tillstånd för boendeparkering. Skyltar anger vilka rutor som är avsedda för semesterparkering. Avgiften blir 30 kronor per dygn och betalas via telefon och app.

Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Öberg är positiv till att Solnaborna får möjlighet att semesterparkera, men är inte nöjd med systemets utformning.

– Det är inte särskilt Solnavänligt. Den som redan har betalat sin boendeparkering ska inte behöva betala extra för att stå på kommunal mark, säger han

Försöket med semesterparkeringar pågår mellan 15 juni och 15 augusti och ska därefter utvärderas.
 

P-reglerna skapar semesterproblem

PARKERING. Magnus Persson (C) vid Skytteholms IP där närmare hälften av semesterparkeringarna placeras. Foto: Leif Oldenburg

Semesterparkering. Här kommer semesterparkeringarna att ligga. Foto: Foto: Google maps

Stockholm Direkt