STÄNDIG KAMP. Trots att Helena Pettersson har boendeparkering kan hon aldrig vara säker på att hitta en ledig plats hemma på Bergdalen. Höjningen till 600 kr i månaden anser hon är bedrövlig. Foto: Jonny Andersson

Nu höjs p-avgifterna i Sundbyberg

Från den 1 augusti blir det dyrare att vara bilist i Sundbyberg. Alla parkeringsavgifter höjs. För boendeparkering handlar det om en fördubbling, men det är Sundbybergsbor kommunstyrelsen avser sig gynna med höjningspaketet.

  • Publicerad 16:39, 24 maj 2019

Det är åtta år sedan Sundbybergs stad senast reviderade parkeringsavgifterna.

Nu sker det. Från den 1 augusti höjs bland annat avgiften för boendeparkering från 300 till 600 kronor i månaden. Samtidigt höjs tim- och dagavgifter i zonerna och tidsspannet förlängd för när avgift ska betalas.

– Vi har 3 500 parkeringstillstånd för boende i Sundbyberg. En avsikt med höjda avgifter är att de med boendeparkering ska få bättre möjlighet att hitta parkering, säger Stefan Bergström (C) stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Vill få bort bilpendlarna

I den förhoppningen ligger alltså att få bilister som arbetar i Sundbyberg, eller använder Sundbyberg som delresa till jobbet, att välja bort bilen.

Ingen SundbybergDirekt talat med tror att höjningen får den effekten.

Helena Pettersson skrattar. Hon har vant sig vid att köra några varv runt Bergdalen, Storskogen, innan hon ser en lucka.

– Va? Ingen tror att det blir enklare att parkera för att man höjer avgifterna för de som inte har boendeparkering. Och höjningen för oss med boendeparkering är kraftig.

"Tjockt både på mornar och kvällar"

Helena har en vän i Årsta, Stockholm som betalar 700 kronor för boendeparkering, med skillnaden att vännen har en garanterad p-plats. I Sundbyberg betalar man 600 i boendeparkering och går en fajt för att hitta en ruta, lucka. Helena Pettersson uppskattar att hon ibland snurrat i 20 minuter.

– Helgerna är värst, säger hon.

Beslutet om höjningen av boendeparkering har splittrat partierna. Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna presenterade gemensamt ett förslag där det gjordes skillnad på boende med möjlighet att parkera på fastighetsmark (600 kronor, och 700 kronor från 1 januari) och de utan fastighetsmark (500 kronor). Vänsterpartiet förordade höjning i "rimligt takt" och föreslog 450 kronor/månad.

– 600 kronor är fortfarande en subventionerad avgift, säger Stefan Bergström. Förvaltningens förslag var 800 kronor i månaden.

1 800 i månaden

I Rissne finns inte boendeparkering. Konsekvensen kan Anna Chambers, ordförande i lokala hyresgästföreningen Skvadronen, vittna om. Där gäller ett nytt avtal sedan en tid. Ett avtal med avsikt att begränsa boendes chans att parkera utmed vägen.

– Våra garageplatser är fulla och boende utan garageplats har ingen annan möjlighet än att stå på gästparkering. Vilket kostar 60 kronor per dygn, alltså 1 800 kronor i månaden, säger Anna Chambers.

– Det är en utmaning att lösa trafik- och parkeringssituationen i Sundbyberg. Det är ont om ytor, säger Stefan Bergström.

Tillbaka till Bergdalen. Där väntas konsekvenser av att avgiften i parkeringsgaraget, i korsningen Vackra vägen/Bergdalen, höjs med 85 procent. 1 200 kronor i månaden kommer få många att istället kriga om platser längs gatan, enligt Leif Törnqvist, Hyresgästföreningen Sundbyberg. Han berättar även att HGF inte har rätt att förhandla med Förvaltaren om boendeparkering.

– Många här i Storskogen och hela Sundbyberg är skitförbannade, säger han. Själv ska jag göra mig av med bilen, det är väl vad beslutsfattarna är ute efter.

DYRARE GARAGEPLATSER. När det här huset står färdigt kommer avgiften för garageplatser höjas med 85 procent. Foto: Jonny Andersson

JÄRNVÄGSGATAN. Den här parkeringen upphör 10 juni och successivt ska i stort all parkering längs järnvägen försvinna, vilket spär på parkeringsproblemen i Sundbyberg. Foto: Jonny Andersson

Nya parkeringsavgifter i Sundbyberg

8–17.00- och 10–19.00- parkeringar blir framöver avgiftsbelagt från 08.00 till 21.00.

Zon E 10 kr i timmen.

Zon C 15 kr i timmen

Zon B 20 kr i timmen

Zon D 20 kr i timmen

Zon A 30 kr i timmen

Zon F 35 kr i timmen

X Avgift för boendeparkering 600 kr per månad

X Ansökningsavgift för boendeparkeringstillstånd 150 kr per tillstånd och år.

X Avgift för nyttoparkering 8 500 kr per fordon och år.

X Avgift för parkering av foodtruck 20 000 kr per fordon och år,

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Checca" missar sitt första Elitlopp på 69 år

Nyheter Blir sidekick till artisten Little Jinder istället Han har försökt lirka med Solvallas sportchef Anders Malmrot och haft förhoppningar om att bli tillfällig hästskötare, men i år får Kjell "Checca" Lindholm inte se elitloppet på plats. "Ett helsike",...måndag 25/5 16:31

De fixar sommarläger för springsugna ungdomar

Nyheter "Extra viktigt i år" Löparakedmins ungdomsprogram stoppas inte av pandemin. Istället är planen att genomföra läger i både Rissne och Rinkeby i sommar.fredag 22/5 11:03

Kontor blir hyresrätter i Hallonbergen

Nyheter Beräknas stå klara 2022 Med start i höst ska Förvaltaren bygga om tidigare lokaler till lägenheter på Hallonbergsvägen. Inflyttningar beräknas till 2022.onsdag 20/5 16:49
Stockholm Direkt