Höstkul. Till höstterminen drar ett nytt rörelseprogram igång i årskurs ett. Då får eleverna dansa istället för att ta en bensträckare. Foto: Mikael Andersson

Nu införs dans på lektionstid i Vallentunas skolor

Nu testar Vallentuna kommun ett "rörelseprogram" som går ut på att elever i årskurs ett får dansa några minuter på lektionerna.

  • Publicerad 16:53, 3 sep 2019

Rörelseprogrammet "Born to move" införs nu på prov under ett år i årskurs ett på Vallentunas grundskolor. Det är ett dansprojekt där barnen får röra sig till koreografier och musik som är särskilt anpassat för barn i den åldern.

I programmet finns instruktionsvideor som lärarna kan använda sig av och sätta på under några minuter i klassrummen. Tanken är att läraren ska kunna välja att sätta på en låt, eller köra längre i 15 till 30 minuter.

– Det beror på hur mycket tid man har för rörelse på lektionstid. Det är lite upp till varje skola hur ofta och hur länge det blir, ibland kanske de bara behöver en bensträckare, säger samordnaren Marie Ivarsson.

Ska öka rörelse i skolan

Projektet är en del av idrotts- och kultursatsningen som drog igång läsåret 2018/2019 i Vallentunas grundskolor.

– Syftet är att få våra elever att röra på sig och på ett positivt sätt få in mer rörelse i skolan.

Förutom Born to move, som skapats av utbildnings- och träningsföretaget Les Mills, så ordnar kommunen aktiviteten LIKE (lek, idrott, kultur, energi) i årskurs två och tre. Då får eleverna prova på olika idrotter, dans och kulturaktiviteter i skolan.

Man har också aktiviteter i årskurs sju och åtta, där eleverna får åka ut till föreningar och ha en aktivitet en gång i veckan.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt