Förbud. Nya direktiven gäller från klockan 12 i dag, torsdag. Foto: Mostphotos

Nu införs eldningsförbud i hela Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm meddelade under måndagen att det redan från klockan 12 i dag, torsdag, råder eldningsförbud i hela länet.

  • Publicerad 10:00, 11 jun 2020

Det råder för närvarande stor risk för brand i skog och mark i hela Stockholm. Länsstyrelsen har därför beslutat, i samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser, om ett eldningsförbud från i dag, den 11 juni, klockan 12.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

Grilla är okej

Det är dock tillåtet att grilla på sin egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är också tillåtet att grilla på fasta grillplatser på allmän plats. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material så att eld inte kan sprida sig.

Däremot är det absolut inte okej att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför sammanhållen bebyggelse.

Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Det här gäller

Eldning, grillning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) är förbjudet. Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog och mark att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Det är däremot tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel genom att stå på ett brandsäkert underlag.

Grillning är även tillåten vid fasta grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt