Förbud. Nya direktiven gäller från klockan 12 i dag, torsdag. Foto: Mostphotos

Nu införs eldningsförbud i hela Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm meddelade under måndagen att det redan från klockan 12 i dag, torsdag, råder eldningsförbud i hela länet.

  • Publicerad 10:00, 11 jun 2020

Det råder för närvarande stor risk för brand i skog och mark i hela Stockholm. Länsstyrelsen har därför beslutat, i samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser, om ett eldningsförbud från i dag, den 11 juni, klockan 12.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

Grilla är okej

Det är dock tillåtet att grilla på sin egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad och placerad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är också tillåtet att grilla på fasta grillplatser på allmän plats. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material så att eld inte kan sprida sig.

Däremot är det absolut inte okej att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför sammanhållen bebyggelse.

Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Det här gäller

Eldning, grillning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) är förbjudet. Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog och mark att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Det är däremot tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel genom att stå på ett brandsäkert underlag.

Grillning är även tillåten vid fasta grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30

Misstänkt rånförsök vid Rudbecks

Nyheter Polisanmälan: Tre gärningspersoner hotade med bultsax Tre gärningsmän ska ha hotat en minderårig person med en bultsax vid Rudbecksskolan. Polisen har upprättat en anmälan om försök till rån.onsdag 1/7 11:13

Malmparken blir inte klar i sommar

Nyheter "I september ska den stå klar" I september väntas östra delen av Malmparken stå klar efter förseningarna.tisdag 30/6 11:30
Stockholm Direkt