"Det är för tidigt, det blir svårt att hinna iväg så tidigt på morgonen, speciellt för barnfamiljer", säger Barbro Lilja. Foto: Linn Matikka

Nu införs p-avgifter i Bagarmossen

Skärmabrink, Hammarbyhöjden, Björkhagen, Enskededalen och Kärrtorp har redan fått det. Nu är det även dags för Bagis- och Pungpinanborna att börja betala p-avgift för att stå på gatan. Men i Skarpnäck dröjer det.

  • Publicerad 16:52, 8 nov 2017

För ett drygt år sedan började de nya parkeringsavgifterna införas på alla gator i Skärmabrink, Hammarbyhöjden, Björkhagen, Enskededalen och Kärrtorp. Nu går staden vidare med planerna och inför avgifter i Bagarmossen också. Omskyltningen här kommer ske successivt med start i januari 2018.

– Det vi har sagt är att det ska ske efter årsskiftet. Det finns inga exakta datum för när vi ska göra det och det beror lite på att vi inte vet hur lång tid det tar. Nu kommer vintern också och då är det svårt att sätta vägmärken, säger Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret.

Bagarmossen och Pungpinan kommer tillhöra zon 5 och få en lägre avgift än områdena runt gröna linjen närmare stan som redan har fått p-avgifter (se faktaruta). När det gäller Skarpnäck finns ännu inget beslut, men stadens ambition är att införa p-avgifter även här när effekterna av nya reglerna utretts senare i år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– När vi gjorde parkeringsplanen var det tydligt att vi ville införa parkeringsavgifter i hela Stockholm. Men det är en långsiktig plan. Vi vet inte vilka konsekvenser eller effekter de nya reglerna får. Därför ska vi göra en officiell utredning av systemet när allt som beslutats hittills är klart, därefter får vi se hur vi fortsätter arbetet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Han understryker att de nya parkeringsreglerna har som huvudsyfte att öka framkomligheten på Stockholms gator, minska trängseln och samtidigt öka antalet lediga parkeringsplatser.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– I närförort har det blivit stora positiva förändringar. Boende har hittat parkeringsplatser och det har blivit en lättare trafikmiljö. När det gäller innerstan är det svårt att säga något än så länge. Det tar ett tag innan folk anpassar parkeringsmönster, säger Daniel Helldén.

Starka reaktioner på Stockholms nya dyrare parkering

Barbro Lilja, boende i Bagarmossen, tycker inte att det är en bra idé att införa boendeparkering i området, bland annat eftersom det då kommer kosta att stå på gatan redan från klockan sju på morgonen.

– Det är för tidigt, det blir svårt att hinna iväg så tidigt på morgonen, speciellt för barnfamiljer. Visst är det bra ur miljösynpunkt att minska bilåkandet men jag kan bli lite trött på det naiva tankesättet att bilarna inte ska få finnas, vi är ju faktiskt beroende av dem som det ser ut nu.

Nu införs nya parkeringsregler i taxeområde 5. Foto: Stockholm stad

Så mycket kostar parkering i ditt område

Centrala Norrmalm: 50 kr/timme. Ingen boendeparkering. (Taxa 1)

Norrmalm, Gamla stan + utvalda gator på Södermalm, Kungsholmen, Östermalm och Vasastaden: 26 kr/timme vardagar 7-21, lördagar/söndagar/helgdagar 9-19. 15 kr/timme övrig tid. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 2)

Kungsholmen, Södermalm, Östermalm, Vasastaden, Gullmarsplan, Liljeholmen/Årstadal: 15 kr/timme vardagar 7-19. 10 kr/timme lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 3)

Aspudden, Stora Essingen, Östberga, Årsta, Hammarbyhöjden, Enskededalen, Liljeholmen, Björkhagen, Ekhagen, Traneberg: 10 kr/timme vardagar 7-19, lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 500 kronor. (Taxa 4)

Bromma, Hägersten, Bagarmossen: 5 kr/timme vardagar 7-19. Månadsavgift boendeparkering: 300 kronor. (Taxa 5)

Källa: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43