Gunilla Eriksson, 49, boende i Hägersten tycker att de nya reglerna är både bra och dåliga.

Nu införs p-avgifter i hela Hägersten

Liljeholmen, Aspudden, Örnsberg, Midsommarkransen, Gröndal och Västberga har redan fått det. Nu ska även resten av Hägersten – förutom Fruängen – börja betala p-avgift för att få stå på gatan.

  • Publicerad 16:51, 8 nov 2017

För ett drygt år sedan började de nya parkeringsavgifterna införas på alla gator i Liljeholmen, Midsommarkransen, Aspudden, Örnsberg, Gröndal och Västberga. Nu går staden vidare med planerna och inför avgifter i Axelsberg, Mälarhöjden, Telefonplan, Hägerstensåsen och Västertorp. Omskyltningen kommer ske successivt med start i januari 2018.

– Det vi har sagt är att det ska ske efter årsskiftet. Det finns inga exakta datum för när vi ska göra det och det beror lite på att vi inte vet hur lång tid det tar. Nu kommer vintern också och då är det svårt att sätta vägmärken, säger Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De nya områdena kommer tillhöra zon 5 och få en lägre avgift än områdena runt röda linjen närmare stan som redan har fått p-avgifter (se faktaruta). När det gäller Fruängen, Solberga, Örby slott och Liseberg finns ännu inget beslut, men stadens ambition är att införa p-avgifter även här när effekterna av nya reglerna utretts senare i år.

– När vi gjorde parkeringsplanen var det tydligt att vi ville införa parkeringsavgifter i hela Stockholm. Men det är en långsiktig plan. Vi vet inte vilka konsekvenser eller effekter de nya reglerna får. Därför ska vi göra en officiell utredning av systemet när allt som beslutats hittills är klart, därefter får vi se hur vi fortsätter arbetet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han understryker att de nya parkeringsreglerna har som huvudsyfte att öka framkomligheten på Stockholms gator, minska trängseln och samtidigt öka antalet lediga parkeringsplatser.

– I närförort har det blivit stora positiva förändringar. Boende har hittat parkeringsplatser och det har blivit en lättare trafikmiljö. När det gäller innerstan är det svårt att säga något än så länge. Det tar ett tag innan folk anpassar parkeringsmönster, säger Daniel Helldén.

Gunilla Eriksson, 49, boende i Hägerstensåsen som tillhör ett av områdena som nu får avgifter, tycker att de nya parkeringsreglerna är både bra och dåliga.

– Det kommer ju kosta mer för mig och det är väl inte speciellt roligt. Samtidigt har man ju sett positiva effekter av reglerna i Midsommarkransen. Så det blir säkert bra, säger hon.

Nu införs de nya parkeringsreglerna i Taxeområde 5. Foto: Stockholm stad

Så mycket kostar parkeringen

Centrala Norrmalm: 50 kr/timme. Ingen boendeparkering. (Taxa 1)

Norrmalm, Gamla stan + utvalda gator på Södermalm, Kungsholmen, Östermalm och Vasastaden: 26 kr/timme vardagar 7-21, lördagar/söndagar/helgdagar 9-19. 15 kr/timme övrig tid. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 2)

Kungsholmen, Södermalm, Östermalm, Vasastaden, Gullmarsplan, Liljeholmen/Årstadal: 15 kr/timme vardagar 7-19. 10 kr/timme lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 3)

Aspudden, Stora Essingen, Östberga, Årsta, Hammarbyhöjden, Enskededalen, Liljeholmen, Björkhagen, Ekhagen, Traneberg: 10 kr/timme vardagar 7-19, lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 500 kronor. (Taxa 4)

Bromma, Hägersten, Bagarmossen: 5 kr/timme vardagar 7-19. Månadsavgift boendeparkering: 300 kronor. (Taxa 5)

Källa: Stockholms stad