Totalförstörd. Byggnaden eldhärjades svårt. Foto: Hufvudstaden

Nu inleds restaureringen av eldhärjat hus vid Stureplan

I helgen inleds arbetet med att återuppbygga den anrika fastighet vid Stureplan som totalförstördes i branden 2017.

  • Publicerad 13:50, 30 okt 2019

Den k-märkta byggnaden i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan förstördes i samband med den uppmärksammade branden den 7 november 2017. Hela innandömet mot Biblioteksgatan brann ned och även delen mot Jakobsbergsgatan drabbades svårt.

Vi har tidigare rapporterat att fasaden kommer kunna räddas, men däremot behöver insidan byggas upp på nytt.

Och nu inleds arbetet.

KLART: Fasaden räddas på Stureplanshuset

Redan i helgen, under natten till lördagen, rullar en stor mobilkran in i området med uppdraget att lyfta en byggkran över den gamla 1800-tals fasaden och placeras på innergården. John Lethenström, chef fastighetsutveckling hos fastighetsägaren Hufvudstaden, konstaterar att det är ett komplicerat arbete som dessvärre kommer påverka framkomligheten i kvarteret under en veckas tid.

– Vi ska självklart göra allt vi kan för att det ske så smidigt som möjligt så att omkringliggande verksamheter ska kunna bedrivas som vanligt, säger han i ett pressmeddelande

De tunga lyften kommer ske på natten då stora delar av Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan kommer att vara avstängda. Planerat datum för bortforslandet av mobilkranen är morgonen den 8 november.

I början av december monteras sedan en andra byggkran på Jakobsbergsgatan. Den kommer att stå vid Vildmannens fasad inom det område som idag är avspärrat. Kranarna kommer inledningsvis att användas för att tömma fastigheten på rasmassor.

Under 2020 påbörjas sedan bygget av en ny fastighet innanför den sparade fasaden.

Planen för brandhärjade Stureplanshuset