Nu intar Hässelbyeleverna stadsteaterns scen

I höstas började högstadieelever på Smedshagsskolan med Elevens val på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Nu repar de inför premiären av sin egna pjäs "En dag".

  • Publicerad 16:59, 17 maj 2018

Musiken pumpar ur högtalarna när vi kommer in i repsalen på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Högstadieelever från Smedshagsskolan värmer upp med dans tillsammans med skådespelaren Danne Dahlin. Den 23 maj har deras föreställning "En dag" premiär.

Precis som namnet antyder handlar föreställningen om en dag i ungdomarnas liv. Den utspelar sig i klassrummet på Smedshagsskolan och föreställningen börjar med att de kommer till skolan.

– Det är morgon. Hur känner ni er på morgonen? Hur känns kroppen? frågar Olof Hansson, som regisserar föreställningen tillsammans med Mia Winge.

– Lite trötta, lyder svaret.

Just nu repar högstadieelever från Smedshagsskolan för fullt inför premiären av föreställningen "En dag" på Kulturhuset stadsteatern Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Gör sig redo för scenen

I höstas började eleverna här på Stadsteatern med "Elevens val", för att lära sig hur det funkar på en teater. Nu gör de sig redo för att ta plats på scen som skådespelare.

– Flera av oss ville vara med i en föreställning så då kom Olof med förslaget att vi skulle kunna sätta upp en egen föreställning, säger eleven Klaudia.

Manuset är skrivet utifrån djupintervjuer med eleverna som också fått göra egna ändringar under manusskrivandet. De tycker att det känns häftigt att det är deras ord och "inte bara ett manus vi har fått och ska plugga in".

De vill berätta för publiken om hur de ser på framtiden och om sina drömmar. Om pressen att klara alla krav i skolan. Men också om Smedshagsskolan, som är en plats de trivs på.

– Smedshagsskolan har dåligt rykte och folk tror att det är en trasig skola. Men det är den inte. Den är bra, alla känner alla och det finns mycket kärlek där, säger eleven Ana.

– Anledningen till att vi ville jobba med just Smedshagsskolan är ju att vi inte tycker att det är en trasig skola. Det är en fungerande skola och varje gång vi besöker den möts vi av en snäll stämning och varma blickar, lägger Olof till.

Lärare kan känna igen sig

Eleverna berättar att några lärare kanske kommer känna igen sig i föreställningen (på ett positivt sätt). Och de hoppas att hela publiken ska förstå hur stressigt det kan vara att gå i högstadiet.

– Det är viktigt att lärarna förstår att även om de säger "det är bara en liten uppgift" så blir det väldigt mycket om vi har flera "små uppgifter" i alla ämnen, säger Mande.

Men det är inte bara stressen som får ta plats när eleverna berättar om sin skola.

– Den handlar om både det jobbiga och det roliga. Det känns lite nervöst att visa upp den för klassen, haha. Tänk om de säger "härmar du vår klass?", säger Vera.

Haidar, Ana, Danne, Vera, Klaudia och de andra repar inför premiären av föreställningen "En dag" den 23 maj. Foto: Mikael Andersson

Budskap. "Vi vill visa att det finns mycket kärlek i vår skola", säger eleverna om föreställningen. Fr vänster: Denil, Ana, Haidar, Vera, Mande, Naemi, Klaudia. Foto: Mikael Andersson

Premiär 23 maj

Föreställningen spelas den 23, 24 och 26 maj på Kulturhuset stadsteatern i Vällingby.

På scen står: Ana, Alina, Danne, Denil, Ebaa, Haidar, Klaudia, Ladan, Mande, Naemi, Rad, Rasmus, och Vera.

Manus av eleverna, Mia Winge och Olof Hanson.

Olof Hansson regisserar, Mia Winge är dramaturg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hårda ord på möte om utbyggt Abba-museum

Nyheter ✓Så var kvällens öppna möte ✓Åhörare: " Utveckla verkar vara synonymt med att riva!" Det var idel hårda ord som utbyttes när planerna på ett utökat Abbamuseum debatterades på ett öppet möte på Tekniska nämndhuset på onsdagen.onsdag 16/1 20:50