Personalen på Il Caffé: Amanda Ljungstedt, Peter James Elwood gillar att vägen utanför dem blivit gågata. De brukade redan innan hjälpa staden med att hålla rent. Här med stammisen Linus Zetterlund. Foto: Linda Gren

Nu invigs Kungsholmens tre gågator

En vändplan, en del av en gata och ”Stockholms Copacabana” som gör comeback. Nu öppnar Kungsholmens sommargågator. Så här blir de.

  • Publicerad 15:51, 15 maj 2018

Förra året kunde Kungsholmen stoltsera med stans längsta sommargågata när Hornsbergs strand invigdes och lanserades som "Stockholms Copacabana" av trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). I år har stadsdelen även den kortaste – 15 meter vändplan på Bergsgatan som öppnade igår.

Här invigs årets första sommargågata

Men glöm uteserveringar á la exempelvis Rörstrandsgatan. Istället väntar några bänkar och träd. Bra, tycker Magnus Jökulsson, ägare av Il Caffé, som avstått från att ansöka om utökad uteservering.

– Det är tacksamt att vi inte har sprittillstånd, jag kan tycka att det har varit för mycket fokus på krögare och fler uteserveringar kring gågatorna, ibland är det bättre med en trevlig parkmiljö. Jag gillar idén om att det här ska vara en plats för alla och tror att folk kommer tycka det är mer avslappnande när det är stadens möbler. Vi spiller redan idag över på muren där våra kunder sitter och vi hjälper till med att hålla platsen snygg genom att till exempel sopa, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På öppningsdagen var det extremt spartansk möblering, en sittplatsmodul och inga träd, men fler möbler, växter och ett konstverk ska på plats enligt staden. Men enligt personalen på Il Caffé har många ändå passat på att sitta där. De vi pratar med gillar satsningen, även om alla gärna hade sett någon form av uteservering.

– Jag tycker det tillför mycket för stadsdelen, men det är klart att det hade blivit ännu mer liv och rörelse med uteserveringar, säger Madelen de la Motte, som däremot valde solen på muren med sina vänner David Österdal och Daniel Mijic, framför den sprillans nya gågatan.

Här är stadens kortaste gågata. Vändplanen på Bergsgatan. Foto: Linda Gren

Daniel Mijic, Madelen de la Motte och David Österdal tycker den nya gågatan vid Bergsgatan blir bra men hade gärna sett en uteservering. Foto: Linda Gren

Ett långt stenkast därifrån kommer stadsdelens andra nya gågata för året att öppna på torsdag. Och här är det på g med plats för mat och dryck, men även bänkar och växter. Både restaurangen Agnes och Texas Longhorn planerar att flytta ut på gatan. Den sistnämnda krogen hoppas på klartecken för en 3x14 meter lång uteservering med plats för 40-50 platser, enligt restaurangägaren Isa Haffo. Han tycker satsningen är bra men menar att stadens besked kom sent. Han fick reda på det för bra några veckor sedan och har precis ansökt om tillstånd.

– Det är jättebra, det borde ha gjorts tidigare. Jag hoppas göra plats för en kolgrill och bar där man kan servera cocktails vid uteserveringen också, säger han och hoppas att alla tillstånd och serveringen kan vara på plats till i mitten av nästa vecka.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gågatan vid Hornsbergs strand ska öppna den 24 maj. Där har i dagsläget fem restauranger ansökt om utökad uteservering enligt staden: Bistro Beaux Amis, Lilys Burger, Primo Ciao Ciao, Texas Longhorn och Stranden bar & matsal. Precis som förra året blir det även en pop up-park framför Moa Martinsons torg.

På torsdag ska den här delen av Norra Agnegatan bli sommargågata och invigas av Daniel Helldén, trafikborgarråd. Foto: Linda Gren

Här är gågatorna på Kungsholmen

Bergsgatan
mellan Scheelegatan och Bergsgatan nummer 19
från 14 maj till och med 16 september

Norra Agnegatan
mellan Fleminggatan och Hjärnegatan
från 17 maj till och med 16 september

Hornsbergs Strand
mellan Eyvind Johnsons Gata och Elersvägen
från 28 maj till och med 23 september

Mattias Novak testar de nya sittmöblerna på Bergsgatan. Även han hade gärna sett någon uteservering eller verksamhet på ytan. - Annars förstår jag kanske inte riktigt vitsen. Foto: Linda Gren

Även på Norra Agnegatan, från Hjärnegatan till Fleminggatan ska det bli gågata med uteserveringar i mitten. Texas Longhorn-krögaren Isa Haffo hoppas få klart med sin uteservering till nästa vecka. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.