Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) och Liljevalchs chef Mårten Castenfors innan avtäckningen av Liljevalchs plus nya symbol. Foto: Mimmi Epstein

Nu invigs utbyggnaden av Liljevalchs – utan "fånigt spadtag"

Nu startar utbyggnaden av Liljevalchs och om ett par månader är renoveringen av de befintliga lokalerna färdig. 2020 hoppas Mårten Castenfors att den nya och supersäkra byggnaden står klar.

  • Publicerad 13:14, 24 aug 2017

I dag "invigdes" byggstarten av Liljevalchs nya byggnad mot Falkenbergsgatan. Vid en pressträff på onsdagen medverkade bland andra kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Mogert (S), Liljevalchs chef Mårten Castenfors, arkitekten Gert Wingårdh och konstnären Ingegerd Råman.

– Nu börjar vi med ut- och nybyggnaden av Liljevalchs plus. Våren 2020 är det bra om kåken är klar för då har vi planerat utställningar i den. Om gud är god, betongen håller, Gert är snäll och Ingegerd klok så blir detta ett fantastiskt projekt, sa Mårten Castenfors som dessutom passade på att berömma Roger Mogerts kostym från scenen och kallade den "mycket snygg".

Alla beslut (och pappaskämt) på rekordlångt möte i kommunfullmäktige

Under pressträffen avtäcktes "Liljevalchs +" symbol, som enligt Mårten Castenfors kommer att justeras något.

– Jag tyckte det var roligare med en avtäckning i stället för någon fånig spade, säger han.

Dyrare än det var tänkt

Den nya byggnaden, som blir 2400 kvadratmeter, kommer att innehålla ett kafé och en butik förutom utställningsyta. Prislappen för nybygget och renoveringen av befintliga lokaler beräknas landa på 405 miljoner kronor, 139 miljoner mer än det var tänkt från början.

– Framför allt handlar det om att man hittade en spricka som gjorde att man behövde göra en omfattande grundförstärkning, men också om kostnadsökningar i branschen genom åren, säger Roger Mogert (S) och fortsätter:

– Det är lite kul och ovanligt att det här bygget inte har överklagats.

Idag fattar Stockholm beslut om Liljevalchs ”vita lådan”

Gert Wingårdh och Ingegerd Råman har ritat Liljevalchs nya byggnad. Foto: Mimmi Epstein

Arkitekten Gert Wingårdh berättade om hur säker den nya byggnaden blir.

– "Mona Lisa" ska kunna ställas ut här. Luftfuktigheten kommer inte kunna pendla mer än en procent och temperaturen högst en grad.

Betongfasaden kommer att prydas av 8000-8500 ingjutna flaskbottnar, tillverkade av samma företag som gör Absolut Vodka-flaskorna.

– Det blir ett hus fullt av kontraster och reflektionen från glasbottnarna kommer göra det väldigt levande, säger Ingegerd Råman.

Alla beslut (och pappaskämt) på rekordlångt möte i kommunfullmäktige

Renoveringen av Liljevalchs befintliga lokaler börjar närma sig slutet. I november ska tre nya utställningar äga rum i museets lokaler, bland annat en om Slussen.

Öppnar 9 november

Tre olika utställningar samsas om utrymmet i de nya lokalerna den första månaden: Mikael Lundbergs dokumentation av rörelse vid Slussen, en film om kärlek av Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj samt en serie tecknade politikerporträtt av Vårsalongsdeltagaren Camilla Holmquist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

L vill stoppa arbetet på Norr Mälarstrand

Nyheter Hård kritik efter trädfällningarna: "Uselt" Liberalerna menar att arbetet med Norr Mälarstrands gångstråk strider mot detaljplanen och kräver nu att arbetet stoppas. Även Naturskyddsföreningen har anmält jobbet till länsstyrelsen. Men...onsdag 20/6 19:00

Norrtulls SK får fint integrationspris

Nyheter Belönas med Nelson Mandela-priset Fadderfamiljer, skänkta träningskläder och innebandy för nyanlända och etablerade mammor. Nu belönas Norrtulls SK av staden för sitt integrationsarbeteonsdag 20/6 15:24