Drogscen. Polisen tar hjälp av kameror för att få bort droghandeln från Bredängs centrum. Foto: Arkivfoto: Claudio Britos

Nu kameraövervakas Bredängs centrum

Snart sitter två övervakningskameror i Bredängs centrum. Nu hoppas polisen att knarkhandeln trycks bort och att fler vågar anmäla brott.

  • Publicerad 12:30, 2 sep 2020

Vårberg var först ut i polisens satsning på att övervaka alla centrumanläggningar i Skärholmens stadsdel. Här sattes ett par kameror upp i början av året.

Vårberg först ut med övervakat centrum

Nu är det Bredängs tur. I juni kom den första övervakningskameran och i början av nästa vecka installeras den andra.

Nu hoppas Skärholmspolisen att den öppna droghandeln flyttar från centrum.

– Vi tror inte att man kommer att sluta sälja narkotika i Bredäng bara för att vi har kameror i centrum men flyttar handeln är mycket vunnet. Vi vill få bort den öppna drogscenen från den här platsen där många människor måste passera varje dag, säger kommunpolisen Christoffer Peyre.

Målet med att trycka undan narkotikaförsäljningen är att tryggheten i centrum ska öka och att fler vågar anmäla brott.

– Det är inte kul att anmäla brott när man passerar de här individerna varje dag. Sker brott öppet så blir det en tystnadskultur som vi försöker arbeta bort, säger Christoffer Peyre.

Ska finnas i alla centrum

Kamerorna i Vårberg och kameran som sattes upp tidigare i somras i Bredäng har också redan gett polisen bevismaterial i fall med våldsbrott, uppger Christoffer Peyre.

Polisens plan är att fortsätta bygga ut övervakningen. Två nya kameror ska upp i Vårberg och tolv kameror ska placeras i Skärholmens centrum. I Bredäng ska det bli ett tiotal kameror totalt och på sikt, när det nya centrumet är klart, ska det också finnas kameror i Sätra.

Hur lång tid det tar innan nya kameror är på plats i alla centrum återstår att se.

– Vi har nog väntat i mer än ett år på kamerorna i Bredäng. Alla tillstånd är klara men att få fram kameror är dyrt och det är en del väntetid på installationen. Beslut om vilka områden som får kameror tas inte lokalt och beror också på hur brottsligheten ser ut i olika delar av staden, säger Christoffer Peyre.