Nu kan älgen i Örby skjutas

En del vill avliva. Andra vill flytta den. En ung älgkalv har gjort sig hemmastadd bland villorna och splittrat de boende i Örby. Och staden är rådvill.

  • Publicerad 18:00, 29 maj 2018

Den unge älgen är en kalv från förra året som stötts bort av sin mor. Sedan början av maj har han blivit Vantörs kung, med villorna i Örby som främsta rike. Han syns allt oftare i trädgårdar och på gator, fotas och filmas och debatteras.

I lokala Facebook-grupper har det skapats två läger: de som vill bli av med älgen, även om det blir medelst gevär, och de som vill rädda den. Kanske genom att han fraktas bort till en bättre plats. På trafikkontoret, som hanterar vilda djur, är man väl medveten om situationen:

FILM: Se älgens mäktiga hopp i Pungpinan

– Jo, han har blivit en naturligt inslag i Örby vilket skapat två grupper, en för och en mot. Vi har en neutral inställning. Vi vet helt enkelt inte vad vi ska göra åt det just nu, säger Tommy Tuvunger, trafikkontorets högste höns när det gäller viltvård.

Han säger att lokalborna ringer honom hela tiden om älgen, senast igår hade han synts till vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Men Tuvunger kan inte göra något. När djuret syns till vid vägar och andra farligare platser så får viltvårdarna ett avlivningsbeslut av polisen. Men när de väl kommer dit har älgen skubbat. Och då dras avlivningsbeslutet tillbaka.

– Men när vi får ett beslut om att avliva och han är där, då verkställer vi det, säger Tommy Tuvunger.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Therese Danielsen bor vid Gamla Huddingevägen och har själv inte haft påhälsning av skogens konung. Men hon har engagerat sig för att det inte ska behöva gå så långt som till en avskjutning.

– Det har blivit två läger och en het debatt. Människor är medvetna om att älgar kan bli aggressiva då de blir stressade. Sedan är folk rädda att han ska bli påkörd. Jag har kontaktat Naturvårdsverket, Skansen och en älgpark i Heby. Jag hoppas på respons, för det bästa vore om han kan flyttas. Jag tycker att det är synd om det ska gå så långt att man skjuter, trist om avlivning är enda sättet. Men jag förstår om det blir så, säger Therese Danielsen.

Chillar. Hur ser framtiden ut för älgen i Örby? Foto: Camilla Dymling