ALKOHOLFÖRBUD. I Tanto råder det i dagsläget förbud mot att dricka alkohol från midnatt till klockan 7 på morgonen. Men snart kan det bli fritt fram att klunka vin dygnet runt. Foto: Sacharias Källdén

Nu kan alkoholförbudet på Söder slopas

Efter maktskiftet kan det nu bli fritt fram att dricka bärs i så gott som varenda park och torg på Södermalm. Det meddelar den nya grönblå koalitionen, som tar ett steg framåt för att införa Malmömodellen.

  • Publicerad 11:45, 26 okt 2018

I dag råder det alkoholförbud på 20 av Södermalms torg och parker. Men det kan det bli ändring på nu. Moderaterna och Kristdemokraterna har länge velat avskaffa förbudet.

Istället vill man pröva den så kallade Malmömodellen, där det är förbjudet att dricka om "förtäringen föranleder olägenhet i fråga om ordning och nyktherhet". Kort och gott: du får dricka alkohol – så länge du sköter dig. En modell som även Södermalmspolisen lyft tidigare.

Inga nya alkoholförbud i Söders parker

Kommunpolis Anders Lindberg har menat att regeln ger polisen möjlighet att avgöra vilka som ska få dricka i parkerna. Picknickbesökare som tar det lugnt kan dela en flaska vin, samtidigt som polisen får större möjlighet att ingripa mot dem som super så mycket att de gör andra otrygga.

–  Polisen i Malmö säger sig vara nöjda så vi tycker att det vore värt att testa på Södermalm. Ett förslag kan vara att testa det här i två till tre år och sen utvärdera om det haft effekt, sa Anders Lindberg till StockholmDirekt 2016.

Polisen: Slopa alkoholförbuden på Södermalm

När stadsdelsförvaltningen på uppdrag av M och KD nu utrett möjligheterna att införa Malmömodellen ställer de sig positiva, och föreslår att använda de ytor som idag har nattligt förbud mot alkohol som testområden. Det gäller Åsöberget, Fåfängan, Vita Bergen, Skinnarviksparken och Tantolunden. Alkoholförbudet bör dock fortsatt gälla på exempelvis skolgårdar, lekplatser och områden där alkoholförbudet idag råder dygnet runt – som på Medis.

OENSE. Det råder delade meningar mellan Christoffer Järkeborn (M) och Mathias Leveborn (V) om alkoholförbudets vara eller icke vara på Södermalm. Foto: Linda Gren/Jonas Lagergren

För att förbudet ska hävas krävs det ett beslut i kommunfullmäktige om att ändra i de kommunala ordningsföreskrifterna. Och igår klubbade det nya grönblå styrets samtliga partier igenom att lyfta frågan vidare dit.

– Vi vill att kommunfullmäktige ger stadsledningskontoret i uppdrag att utreda det vidare, och anser att Södermalm skulle kunna bli ett pilotområde. Vi har mycket social verksamhet här, Söderandan exempelvis, som är ute i parkerna och riktar sig till de utsatta vilket gör Söder extra bra lämpat, säger Christoffer Järkeborn (M) och fortsätter:

– Men jag vill poängtera att det här inte handlar om att folk ska supa obehindrat överallt, tvärtom tror vi det ger ökad trygghet och gör det lättare för polisen. Mer picknickdrickande och mindre fyllor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Alla är dock inte positiva. Stadsdelen får kontinuerligt in medborgarförslag om att istället utöka alkoholförbuden på Söder. Och Mathias Leveborn (V) är mycket kritisk.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över att MP och Alliansens första politiska beslut tillsammans är att önska mer supande i våra parker. Som att norra Europas krogtätaste område skriker efter mer alkohol. Den här modellen skulle tillåta polisen att godtyckligt ta bort folk man inte vill se, vilket slår mot de svagaste i samhället, säger han.

Här är alkoholdrickande förbjudet idag

Mosebacke Torg

Sandbacksparken

Stigbergsparken

Åsöberget (mellan 00-07)

Fåfängan (mellan 00-07)

Tengdahlsparken

Vita Bergen (mellan 00-07)

Axel Lindquists Park

Droskan

Björns Trädgård

Nytorget

Tullgårdsparken

Kvarteret Bulten

Bysistorget

Fatbursparken

Medborgarplatsen

Tjurberget-Älvsborgsparken

Kvarteret Skjutgossen

Skinnarviksparken (mellan 00-07)

Tantolunden (mellan 00-07)