LEK. Rösjöskolan har en ny lekplats som är anpassad även för barn med funktionsnedsättningar. Foto: Pauline Cederblad

Nu kan alla använda lekplatsen

I veckan invigdes en ny lekplats på Rösjöskolans skolgård. Med olika anpassade lösningar ska alla elever kunna leka där – även barn med olika funktionsnedsättningar.

  • Publicerad 14:58, 28 nov 2018

Vi vill att eleverna ska få röra på sig på ett lustfullt sätt.

Vid första anblick ser den nya lekplatsen på Rösjöskolans gård ut som en helt vanlig lekplats. Men tittar man lite närmare, och får de olika delarna förklarade, är det tydligt att mer tanke har lagts bakom den än i vanliga fall.

En av gungorna har en större sits med tillhörande spännband, och i en snurrgunga kan man antingen sitta på ramen – eller köra in en hel rullstol.

På skolan finns både grundsärskola och vanliga klasser. Tanken är att alla elever ska kunna ha glädje av den nya lekplatsen. Och istället för att grundsärskolan har en egen gård som tidigare så är den nya ytan till för alla på skolan.

– Vi saknade en plats för de elever som har en lite svagare motorik och vill skapa en som alla kan ha glädje av, oavsett förmåga, säger Rösjöskolans rektor Kennet Fröjd.

Olika öppningar i klätterställningen har täckts för så att barn inte ska kunna ramla ut. Tanken är att eleverna ska kunna ta sig runt på den, genom att springa, gå eller krypa. Det finns också olika sätt att ta sig upp på den, till exempel genom att klättra upp längs en klättervägg eller gå eller krypa upp för en bred trappa.

– Vi vill att eleverna ska få röra på sig på ett lustfullt sätt, och på så vis få träna på det som de behöver.

När nyhetens behag lagt sig tror Kennet Fröjd att vissa elever komma ha större glädje glädje av vissa delar.

– Barn med koncentrationssvårighet mår ofta bra av att hoppa snurra och gunga. Det får ordning på tankarna. Så de ska kunna ta en paus från undervisningen och kunna komma ut hit en stund.

SNURRA. Här kan rullstolar köras in. Foto: Pauline Cederblad

GUNGA. En anpassad gunga finns för de elever som behöver. Foto: Pauline Cederblad

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hundratals fiskar ligger döda vid vattendrag i Viby

Nyheter Oklart vad som orsakat fiskdöden I ån som löper genom Viby ligger hundratals döda fiskar både i vattnet och på land intill. Tahir Qureshi planerar nu att göra en polisanmälan om händelsen.tisdag 19/2 14:22

Trafikverket – Därför smäller det så högt just nu

Nyheter Kommer fortsätta spränga i tre månader till Förra veckan blev uppståndelsen stor kring en hög smäll, som hördes i stora delar av norrort och västerort. Det tog nästan ett dygn innan det framkom att smällen orsakades av Trafikverket, som...tisdag 19/2 10:07

Nu får kommunen betala för långsamma bygglov

Nyheter Ger inte kommunen bygglov i tid? Då får de betala för det, enligt en lagförändring som började gälla vid årsskiftet. Om det dröjer tillräckligt lång tid kan det bli gratis för den som sökt bygglov.tisdag 19/2 7:00