Ett hyve(l)ns plejs. Storasyster stenugnsbageri slog upp portarna i Osthuset i slutet av maj. Foto: Alexander Kuronen

Nu kan du äta bröd i Osthuset

Det omdebatterade studentboendet på Knektvägen är inte bara ett hus för studenter. Sedan en tid tillbaka håller också ett kafé till på adressen.

  • Publicerad 12:41, 11 aug 2020

Helt i linje med stadens vision har det så kallade Osthusets bottenplan fått en "öppen karaktär", i form av ett kafé, närmare bestämt Storasyster stenugnsbageri. Namnet Storasyster till trots är kaféet i själva verket ett småsyskon, till stenugnsbageriet vid Gullmarsplan som även det ägs av Dali Hanna.

Ska man tro honom är suget efter "hantverksmässigt" bröd stort bland Gubbisborna.

– De känner skillnaden. Det finns ett Coop längre ner och vissa köper bröd där, men vi har en stor del som köper bröd härifrån.

Brödet är dock inte bakat i Osthuset – det tillståndet gick inte igenom – utan levereras från bageriet i Gullmarsplan.

Osthuset, eller Knekten som det egentligen heter, färdigställdes tidigare i år efter en lång och stundom arg diskussion om husets utformning. Det ursprungliga "ostiga" utseendet drogs tillbaka på planeringsstadiet och ersattes av den mer lågmälda skapelse som nu pryder platsen.

– Vi visste inte från början att det kallades Osthuset. Annars hade vi kallat oss för Ostis kafé eller Ostis stenugnsbageri, säger Dali.

Hur ostiga är ni då?

– Vi har mycket ost i bageriet, på smörgåsar och mackor.

I nuläget rustas grönytan nedanför huset upp, och någon gång under hösten eller vintern är det tänkt att Knektparken ska stå klar. Då ska Gubbängsborna kunna glädjas åt nya perennplanteringar, träd och buskar, grillplats, bänkbord och belysning.

Fortsatt byggarbetsplats. Nedanför Osthuset pågår arbetet med Knektparken. Det röda huset heter Maja och är även det ett studentboende uppfört samtidigt som Osthuset. Foto: Alexander Kuronen