Snack. Genom en digital bokcirkel kan lässugna fortsätta att diskutera böcker. Genrebild. Foto: Mostphotos

Nu kan du diskutera böcker på länk

På grund av risk för smittspridning har många av bibliotekens aktiviteter ställts in. Men boksamtalen behöver inte försvinna för det, nu finns nämligen en digital bokcirkel för Västerortsborna.

  • Publicerad 11:48, 7 sep 2020

På flera håll brukar biblioteken vanligtvis anordna bokcirklar. Då träffas en grupp personer regelbundet för att diskutera och reflektera kring en bok som alla i gruppen har läst.

Det senaste halvåret har dock de flesta av bibliotekens aktiviteter behövts ställas in på grund av pandemin. Men i höst anordnar nämligen biblioteken i Bromma, Hässelby och Vällingby en digital bokcirkel.

– Det enda man behöver är en dator som har en webbkamera och ljud. Då får man en Zoom-länk skickad till sig som man sedan klickar på, säger Hanna Stjernfeldt, bibliotekarie på Blackebergs bibliotek.

Flera grupper

Planen är att den första träffen ska ske i början av oktober, men datumet spikas först när alla anmälningar har kommit in. Boken som är först ut i det nya initiativet är Toni Morrisons roman "Älskade" från 1989.

– Tanken är att man ska läsa hela boken till första träffen. Just den här finns inte att låna som e-bok, men det går att hämta den på Vällingby bibliotek. Men fortsättningsvis blir det böcker som också går att läsa digitalt, säger Hanna Stjernfeldt.

Eftersom den digitala bokcirkeln är ett samarbete mellan flera bibliotek kommer det finnas ett antal bibliotekarier som finns tillgängliga ifall det visar sig att många visar intresse.

– Det innebär att vi kan ta in ganska många anmälningar. Vi tänker att det ska vara sex personer i varje grupp.

Senast den 23 september ska man ha anmält sig till bokcirkeln, och planen är att det sedan ska anordnas en träff per månad.

Digital bokcirkel

För att delta krävs inget personligt Zoom-konto, utan det räcker med att trycka på länken man blir tilldelad.

Anmälan till bokcirkeln görs till blackeberg.ssb@stockholm.se.

Mer information finns på bibliotekens hemsidor.

Visa merVisa mindre