Gratis naturguidning på Årsta Holmar under sensommaren. Foto: Kiki Beije

Nu kan du få guidade turer till Stockholms regnskog – mitt i stan

I sommar öppnade Årsta Holmar upp med båtturer till ön. Nu kan du dessutom passa på att gå en guidad tur i vad som kan kallas för en regnskog, mitt i stan.

  • Publicerad 14:23, 8 aug 2016

Vissa säger att det är som Sveriges regnskogar där

Båtarna till Årsta Holmar har gått sedan i början av sommaren. Nu erbjuder stadsdelen även guidade turer ut på den natursköna ön. Trots dess något blygsamma storlek finns det ändå mycket att se.

– Det finns väldigt spännande natur där, vilket är ganska ovanligt i en storstad. Ett gungfly, som är ett slags träsk som flyter på vatten, en fuktlövskog som är lite som ett mangroveträsk och klibbalar och pilträd längs med strandkanten, säger Alma Tive, naturguiden som håller i turerna.

Du behöver inte åka till en djurpark för att få ta del av vad naturen har att erbjuda. Årsta Holmar bjuder på ett rikt djurliv. Bland annat en bäverhydda, något som är unikt för innerstan.

– Det finns mycket spännande djurliv. Häger, duvhök och en hel del sjöfåglar. Sen finns det också harar, rävar, rådjur och bävrar, säger Alma Tive och fortsätter.

Nu får du anledning att packa upp de rejäla stövlarna, långbyxorna och ryggsäcken igen. Naturreservatet Årsta holmar är kanske blygsamt vid första anblick, men det är trots det ingen "walk in the park" att ta sig runt ön, oömma kläder, långbyxor och skor rekommenderas.

– Det är rena vildmarken man går igenom på vissa ställen. Vissa säger att det är som Sveriges regnskogar där mellan två öar som håller på att växa igen, tack vare att det har fått vara ifred så länge, säger Karin Mehlis, landskapsarkitekt på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Naturguidning på Årsta Holmar

Under augusti och september bjuder Södermalms stadsdel på guidade turer på Årsta Holmar. Turen tar en timme och är gratis. Oömma kläder rekommenderas.

Boka på www.arstaholmar.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.