Virtuellt. Känner du igen Jakobsbergs centrum i Järfällavärlden i Minecraft? Foto: Mikael Andersson/Järfälla kommun

Nu kan du hänga i ett virtuellt Järfälla – i Minecraft

Ta en tur till Jakobsbergs centrum eller sväva till Görväln. Det är två saker som numera går att göra i datorspelet Minecraft. Tanken? Att det hela ska engagera Järfällas barn och unga i stadsplanering.

  • Publicerad 16:17, 16 mar 2020

Tanken är att det här ska kunna användas i skolorna.

Idén till att skapa en Järfällavärld i datorspelet Minecraft fick Ken Karlsson, systemutvecklare på kart- och GIS-avdelningen i kommunen, för ungefär 1,5 år sedan.

Sönerna satt hemma vid datorn och spelade det populära datorspelet, när Ken insåg att kommunen har alla verktyg och filformat som krävs för att kunna bygga en virtuell Järfällavärld.

– I grund och botten är det ett spel som bygger på klossar, och att man bygger nya hus och områden. Lite som ett lego fast i datorn, där man kan släppa loss kreativiteten helt och hållet, förklarar Ken Karlsson.

"Ska kunna användas i skolor"

Han har byggt Järfällavärlden under en timme här och där på jobbet under det senaste året, och i veckan lanserades det på kommunens hemsida. Initiativet har hittills fått flera hejarop i sociala medier.

– Vi täcker in hela Järfälla, alla ska kunna känna igen sig där de bor. Man kan till exempel gå eller flyga till Görväln, och man utgår från taket till Posthuset i Jakobsberg när man börjar spela, säger Ken Karlsson.

Vad är syftet med det här?

– Att få unga att bli mer involverade i samhällsbyggnadsprocessen. Vi har byggt ett skelett som man får bygga på, och tanken är att det här ska kunna användas i skolorna.

Järfällavärlden går att ladda ner på Windows och Mac, men fungerar i nuläget inte på konsoler eller i mobiltelefoner. Läs mer om hur du laddar ner kalaset på kommunens hemsida.

Stockholm Direkt