"Det här trodde jag aldrig. Jag har inte gjort något särskilt speciellt tycker jag för att förtjäna det" sa en ödmjuk Mikael Englund när han vann utmärkelsen i fjol. Foto: Sacharias Källdén

Nu kan du nominera till Hornstullspriset

I fjol var det Hornstullslegendaren Mikael Englund, som inte lämnat sin butik Mickes skivor en enda dag på 20 år, som kammade hem priset. Nu har det blivit dags för Söderborna att nominera årets kandidater.

  • Publicerad 09:51, 4 mar 2019

Det är för sjätte året i rad som Hornstull Centrum delar ut det lokala priset till en person, företag eller organisation som på något sätt bidragit till att göra stadsdelen lite bättre.

Nu har nomineringen öppnat för att kora årets vinnare.

– Vissa år har det varit tonvikt på kultur och nöje och andra på välgörenhet eller hållbart entreprenörskap. Vi hoppas på många nomineringar från olika typer av initiativ – stora som små, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig för Hornstull Centrum, i ett pressmeddelande.

"Som en kvarterskrog"

Förra året var det Mikael Englund på Mickes Skivor som efter att ha fått rekordmånga nomineringar kammade hem priset. Micke, som inte lämnat sin butik på Långholmsgatan en enda dag på 20 år, har blivit "en självklar institution" i området, tyckte juryn.

– Mitt mål är att det ska vara som en oas i storstaden. På vissa sätt fyller butiken samma funktion som en kvarterskrog. Förstås är de flesta här för musiken. Men många kanske är ensamma och vill lätta sitt hjärta. Då kan de hitta gemenskap här, sa Micke då till StockholmDirekt.

Pengar i potten

Förutom äran kammar vinnaren även hem 20 000 kronor som på något sätt ska investeras i den egna verksamheten för att skänka ytterligare mervärde till Hornstull.

Nomineringen är öppen till 28 mars och 4 april presenteras de tre slutkandidaterna. Den 11 april tillkännager sedan juryn årets vinnare.

Nomineringar görs till Hornstull Centrum på Instagram, mejla info@hornstull.se eller på Hornstull Centrums Facebook-sida. Ange namn på person/organisation/företag samt eventuella kontaktuppgifter. Skriv några rader om varför ska just denna ska vinna.

Tidigare segrare

2014 - Polisen Sanna Granbeck, som jobbar med särskilt fokus på ungdomar.

2015 - Imre Nagy, badmästare på Liljeholmsbadet.

2016 - Glad Stad, som ligger bakom Hornstulls Marknad.

2017 - Lilleba Huttunen som samlar in pengar till SOS Barnbyar från sin gatuloppis.

2018 - Mikael Englund som driver Mickes skivor.