LURÖPPNA. Nu har det blivit möjligt att öppna spärrarna med sin mobiltelefon. Foto: Henrik Berglund

Nu kan du öppna alla SL:s spärrar med mobilen

Nu kan man passera alla automatiska spärrar hos SL med mobilen.

  • Publicerad 16:17, 17 jun 2019

Tidigare i våras testade SL att resenärer som köpt biljett i mobilen kunde blippa den direkt vid spärrarna på T-Centralen. Försöket har slagit väl ut och nu rullar man ut det storskaligt. Från och med nu kan man blippa sin biljett i mobilen på alla automatiska spärrar i tunnelbanen eller på pendeltågen. Det gäller även mer än en tredjedel av bussarna och i spärrarna till pendelbåten, enligt SL.

Idag kan du öppna SL:s spärrar med mobilen

Under hösten och vintern är målet att det ska vara möjligt på alla bussar och pendelbåtar.

SL hoppas att det ska förenkla resandet. I dag kan man bara köpa enkelbiljetter i appen men så småningom vill SL erbjuda alla biljetter i mobilen.

– Har man en mobilbiljett så behöver man inte längre gå till föraren eller till spärrkiosken. Det går smidigare för alla, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

SL jobbar även på att få till möjligheten att blippa med sitt kontokort direkt vid spärrarna. Från början var planen att inleda tester för detta i år, men det är nu framflyttat till 2020.

– Planen är att göra det under nästa år som det ser ut i dagsläget, säger Claes Keisu.

Så funkar det

På spärrarna i tunnelbanan och till pendeltåget finns en blå och en grön ruta. Den blå upplysta rutan är till för Accesskorten och den gröna rutan för mobilbiljetter. Håll mobilen över den gröna läsaren så läses biljetten på mobilskärmen av och spärren öppnas. Bara om man har flera resenärer på biljetten behöver alla i sällskapet gå via spärrkiosken.

Källa: SL