ROBOTKOJA. Här, i korsningen Runebergsgatan/Birger Jarlsgatan har roboten byggt bo, redo att ta emot Stockholmarnas farliga avfall. Foto: Stockholm vatten och avfall

Nu kan du slänga farligt avfall på stan

Du slänger. En robot sorterar. Nu öppnar staden en ny återvinningsstation för farligt avfall och elavfall.

  • Publicerad 19:00, 12 nov 2018

Det är i korsningen Runebergsgatan/Birger Jarlsgatan som den nya automatiska miljöstationen finns och på torsdag är det officiell invigning med bland andra miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP). På torsdagen 15 november klockan 15-18 samt 17 november klockan 13-16 finns även personal på plats för att förklara hur det funkar för nyfikna medborgare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stationen sköts av en robot som sorterar avfallet och även meddelar när lådorna invändigt är fulla så personal kan komma och tömma. För att slänga kan man antingen ringa, skicka sms eller scanna en QR-kod som finns på stationen enligt Stockholm vatten och avfall.

Målet är så klart att göra det lättare för stockholmare att slänga rätt.

– En hel del produkter som vi använder i vardagen är klassade som farligt avfall, så som glödlampor, batterier, hårfärg, parfym och målarfärg. Dessa får inte slängas i påsen för hushållsavfall utan måste omhändertas på ett säkert sätt för människa och miljö, säger Peter Nyström, enhetschef, Stockholm vatten och avfall, i ett pressmeddelande.

Få dina sopor hämtade vid dörren - gratis

Sedan tidigare finns robotiserade miljöstationer i Norra Djurgårdsstaden, Södermalm, Bagarmossens centrum samt i Kista centrum.

– Det ska vara lätt att göra rätt och genom att utöka antalet lättillgängliga stationer som tar emot farligt avfall ser vi till att mer skadliga kemikalier och elektronik tas om hand på ett miljöbättre sätt, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.