"Alliansträden" mellan Skärholmen och Sätra har väckt många frågor. Nu ska de flesta bort. Foto: Sara Ringström (arkivbild)

Nu kan fiaskoträdens öde vara avgjort

Allianspartiernas miljonsatsning på körsbärsträd mellan Sätra och Skärholmen har kallats för allt ifrån en nödlösning till idiotisk. Nu ser det ut som att de flesta av dem har satt sin sista potatis – över 2000 kan ryka när platsen återigen ska bli äng.

  • Publicerad 10:25, 19 feb 2019

I rad efter rad står taniga körsbärsträd och vajar mellan Skärholmen och Sätra. De är resultatet av ett vallöfte som Stockholmsalliansen gjorde när de styrde Stockholm 2010 till 2014. För varje ny bostad som byggdes under mandatperioden skulle ett nytt träd planteras.

Men tiden blev knapp och för att hinna uppfylla löftet innan valet 2014 hamnade de flesta träden i långa täta rader, vid olika trafikleder. Kostnaden per planterat träd: cirka 1000 kronor styck.

– Det är ett helt vansinnigt löfte måste jag säga. Tanken var kanske fin ur ett stadsmiljö- och klimatperspektiv, om man faktiskt hade planterat träd där det också byggs bostäder. Men det här är ett av de mest idiotiska genomföranden jag sett – en siffra blev viktigare än själva syftet, sade Jan Jönsson (L), i somras.

L-attack mot alliansens trädfiasko

I dag är han socialborgarråd, men innan valet satt han i Skärholmens stadsdelsnämnd. Där fick han alla partier att ställa sig bakom ett beslut att riva upp träden och återställa ängen till sin forna glans. Politikerna ville också att träden skulle skänkas vidare till allmännyttan eller koloniområden.

Klubbat: Alliansträdens framtid avgjord

Nu har Skärholmens stadsdelsförvaltning utrett ärendet. Och framtiden ser inte ljus ut för trädstackarna.

Av 2460 träd är det bara 85 som tycks ha någon chans att överleva.

– Många av dem är i väldigt dåligt skick. Framförallt handlar det om stamskador, om det beror på frost, rådjur eller harar vet vi inte. Så vårt förslag är att spara de träd som är i bra skick i ett mindre område. Och ta bort de dåliga, säger Love Örsan, parkingenjör på stadsdelsförvaltningen.

Kan inte skänkas vidare

Att skänka träden vidare till allmännyttan eller koloniområden är dock inte möjligt, bedömer förvaltningen.

– De är planterade i växtbäddar av biokol, som de växer bra i. Men de är knepiga att lyfta upp, jorden faller isär vilket gör att det är svårt att lämna över dem till någon annan, säger Love Örsan.

Om någon som läser det här är sugen på ett körsbärsträd – kan de få testa själva att gräva upp dem?

– Det beror på vad stadsdelsnämnden beslutar i ärendet. Men alla som vill göra ett försök får gärna höra av sig!

Den 28 februari ska politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd ta beslut i frågan. Godkänner de förvaltningens förslag kommer alla utom de 85 träden tas bort och platsen åter göras till en äng.

Av jord är de komna, och jord skall träden åter bli. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Fick bråttom med vallöftet

Det var strax före maktskiftet i staden 2014 som raderna med körsbärsträd planterades vid Skärholmsvägen, mellan Skärholmen och Sätra.

Anledningen var att den då styrande alliansen hade lovat att ett träd skulle planteras för varje nybyggd lägenhet.

Men när mandatperioden var slut började det bli bråttom att uppfylla löftet och träden hamnade vid olika trafikleder – bland annat i Skärholmen.

Cirka 1000 kronor styck kostade träden.