Asfalt. Nu kan vägarna få nödvändigt underhåll igen. Foto: Karin Nilsson

Nu kan kommunen asfaltera igen

Efter flera månader av rättsprocesser i tre olika instanser har Högsta förvaltningsdomstolen gett Vallentuna kommun rätt. Nu kan kommunen byta entreprenör och äntligen börja asfaltera igen.

  • Publicerad 11:09, 18 maj 2020

Svevias erbjudna tjänster matchade inte anbudet i upphandlingen. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt och gett kommunen rätt. Det innebär att Vallentuna kommun kan börja asfaltera igen, så snart de har skrivit kontrakt med en ny entreprenör. 

Inget vägunderhåll i Vallentuna efter tvist

– Nu ska vi träffa Peab, som vann upphandlingen från början, men de blev överprövade. Först ska vi träffas och ha uppstartsmöten, sedan kan de börja asfaltera, säger Johan Carselind, kommunens gatu- och parkchef. 

Slipper ny upphandling

Eftersom Peab redan lämnat ett anbud som vunnit en upphandling, behöver kommunen nu inte genomföra någon ny upphandling. 

– Det slapp vi och det är jätteskönt. De som vann, de vinner, och det är väl mest rättvist på något sätt, säger Johan Carselind. 

Långdragen tvist

Konflikten har pågått sedan i höstas och beslutet har passerat både förvaltningsrätten och Kammarrätten. Nu när Högsta förvaltningsdomstolen kommit med sin dom går det inte att överklaga. Under tiden som tvisten har pågått har kommunen fått pausa alla sina planerade beläggningsarbeten. 

– I bästa fall har vi bara förlorat ett par–tre månader av arbete. I normala fall hade vi kanske varit i gång redan i mitten på april. Nu ska entreprenören bara ha tid att planera in jobbet, den här årstiden brukar beläggningsarbetare vara väldigt uppbokade, säger Johan Carselind. 

Finns redan planer

Den första gatan som planeras få ny beläggning blir Teknikvägen, därefter delar av Ekebyvägen samt ett par gång- och cykelvägar i Ormsta och Kragsta. Johan Carselind menar att de har mycket att göra, men tror ändå att de ska hinna med allt de planerar för, trots förseningen. 

– Men blir det en tidig vinter så är det svårt. Asfaltering är väldigt väderstyrt och är det en regnig sommar är det svårt att lägga asfalt på asfalt. Blir det normal väderlek så ska vi hinna med allt.

Upphandlingen inför rätta

✓ Vallentuna kommun menade att entreprenörens prissättning inte stämde överens med branschnormen. “Man har inte följt upphandlingsföreskrifterna”, sa Johan Carselind till VallentunaDirekt i februari. 

✓ Åsikten delades av förvaltningsrätten i Stockholm, där Vallentuna fick rätt, men inte av Kammarrätten, där entreprenören Svevia fick rätt.

✓ Högsta förvaltningsdomstolen gav Vallentuna rätt och domen meddelades 8 maj.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt