De här bostäderna i Örby, Älvsjö, stod klara i fjol. De som ska byggas i Beckomberga kan bli något liknande. Foto: Sacharias Källdén

Nu kan modulhus börja byggas i Beckomberga

83 tillfälliga bostäder för nyanlända planeras i Beckomberga. Nu på torsdag väntas ett genomförandebeslut fattas av Stockholmshem och inflytt kan påbörjas i slutet av 2020.

  • Publicerad 16:55, 4 nov 2019

Sedan det började planeras för tillfälliga genomgångsbostäder i modulhus vid Spångavägen/Kopparbacken i Beckomberga har projektet minskat rejält.

Målgruppen som är tänkt att bo i husen är nyanlända familjer med uppehållstillstånd.

– 2015, när vi började planera detta trodde vi att det skulle komma många ensamhushåll. Men 80 procent av de som kommer hit är familjer. Nästa år väntas Stockholm ta emot 856 nyanlända personer, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

Från början, när stadens prognos var fler singelhushåll, var planen att bygga 13 huskroppar med 168 lägenheter. Men det har anpassats efter den nya prognosen och antalet lägenheter har halverats, till 83 stycken i sju huskroppar.

Det är en blandning av 2:or, 3:or samt några 2,5:or. Det är kommunala Stockholmshem som bygger husen och SHIS, Stockholms bostadssociala resurs, som ska förvalta dem.

Bygglovet vann laga kraft i slutet av 2017, efter att ha överklagats ända upp i mark- och miljööverdomstolen, som då inte gav prövningstillstånd.

Så här ser skissen för bostäderna i Beckomberga ut. Illustration: Brunnberg & Forshed

Beräknad inflytt 2020

Att man inte kommit längre i processen sedan dess kommenterade Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, så här i juni 2019:

– Vi har färdigställt andra projekt med tillfälliga modulhus först, i Tanto, Örby, Grimsta, Sätra och Slakthusområdet.

Kostnaden för husen är 115 miljoner kronor. Bygglovet i Beckomberga är tidsbegränsat till fem år, med möjlighet till förlängning till totalt 15 år på platsen. Men modulerna ska hålla i upp till 40 år och kommer därför att flyttas och fortsätta användas någon annanstans i Stockholm efter att tiden gått ut.

Om beslutet klubbas av Stockholmshem på torsdag ska markarbeten påbörjas på platsen inom kort.

– En del av arbetet kommer att börja innan årsskiftet och sedan fortsätta till våren när vädret blir varmare. Inflytten beräknas börja under sista kvartalet 2020, säger Anna Mölgård.

Snart rivs magasinet i Bromsten

Nyheter Övergivna byggnaden bostad åt hemlösa I somras flyttade bostadslösa in i ett gammalt magasin i utkanten av Bromsten, vilket har skapat oro i området. Nu ska byggnaden snart rivas. Vart personerna som flyttat in ska ta vägen då är oklart.torsdag 14/11 11:25

JO riktar allvarlig kritik mot Hässelby-Vällingby

Nyheter "Ett oförlåtligt misstag som begåtts" En mamma försökte upprepade gånger ta reda på varför hennes dotter fick avslag på sin ansökan om boende med särskild service. Men inga handlingar lämnades ut, och familjens överklagan av besluten...torsdag 14/11 11:24